2. krok- Základní suplementace
Doplňky stravy tvoří důležitou součást našich terapeutických protokolů. Strava je dnes chudá a postrádá některé prvky. Navíc, v případě onemocnění, často dochází k velkým ztrátám důležitých vitamínů, minerálů a dalších látek.
Kroky modul 1:
v tomto kroku se budeme věnovat tzv. základní suplementaci. Tedy vitamínům a minerálům, které nám budou pomáhat vyživit naše těla a pomoci tak stravě léčit nejlépe, jak dovede.
Hydrolyzovaný kolagen
Kolagen je výborným zdrojem celého spektra aminokyselin živočišného původu. Kvalitní kolageny, které používáme jsou v tzv. grass fed kvalitě, tedy z pasených zvířat žijících ve volných výbězích nebo v přírodě (mořský kolagen).
Jedna z aminokyselin, které kolagen obsahuje je glutamin. Látka využívaná v léčbě propustného střeva.
Dávkování:
Kolagen můžete zakomponovat do smoothie, jogurtů, kaší, nebo zeleninových polévek. Zkrátka, tam kde v porci chybí dostatek bílkovin. Pokud ve stravě máte dostatek kvalitní bílkoviny, užívejte 2odměrky kolagenu 2x denně.
V případě elementární diety může kolagen nahradit bílkovinu ze stravy. Více o elementární dietě v příslušné sekci.
L-glutamin
Z glutaminu je z velké části tvořena naše střevní sliznice. Střevní sliznice může být poškozena zejména nekvalitní stravou, nadměrným užíváním léků, konzumací alkoholu, dlouhodobým stresem nebo emočním vypětím. Na základě poškození se rozvíjí tzv. syndrom propustného střeva, který tvoří podklad autoimunity a o němž budeme podrobně hovořit ve druhém modulu programu.
Dávkování:
Glutamin se užívá na lačno, jinak se snižuje jeho účinek na zažívací trakt.
Pokud netrpíte průjmy, užívejte 1 čajovou lžičku jedou denně na lačno. Pokud řešíte chronické potíže, trpíte průjmy, lze dávku l-glutaminu navýšit až na 3 čajové lžičky.
Glutamin zahušťuje stolici. Proto pokud trpíte zácpou, glutamin užívejte s jídly.
Trávicí enzymy
Když člověk mění stravování, musí se tomu přizpůsobit jak střevní sliznice, tak naše mikroflóra. To nějakou chvíli potrvá. Navíc pak v momentě, kdy je nějakým způsobem nabourané zažívání. Proto si teď budeme pomáhat suplementací tzv. trávicích enzymů.
Trávicí enzymy jsou v našem těle produkovány od dutiny ústní až po střevo. Pokud je problém v některé z etáží zažívacího traktu, bude potíž i v produkci enzymů. Slizniční buňky úst, žaludku a střeva jsou totiž takové malé továrničky na trávicí enzymy. Stejně tak slinivka a játra je produkují. A co vídáme v naší praxi je, že právě žaludek, střevo, játra a slinivka břišní bývají zatížené při chronickém onemocnění.
V příštím týdnu se budeme věnovat problematice tzv. propustného střeva, které tvoří podklad autoimunity. Stavu, kdy je střevní sliznice poškozená sliznice tak, že propouští větší molekuly, než na které je náš organismus nakalibrován. To však není jediný problém, který tento syndrom provází.
Poškození buněk, které střevo vystýlají, vede ke snížené syntéze trávicích enzymů. Následkem toho vznikají problémy se zažíváním. Od průjmů a bolestivých křečí, přes mnohočetné potravinové intolerance až po podvýživu pramenící z neschopnosti potravu vstřebávat.
Trávicí enzymy v doplňcích stravy podporují štěpení a následné vstřebávání živin.
JAKÉ ENZYMY JSOU PRO VÁS VHODNÉ A JAK JE DÁVKOVAT SE DOZVÍTE VE 3. KROKU TOHOTO MODULU O STRAVĚ ZDE:
Probiotika
Probiotika jsou přátelské živé mikroorganismy, které se nachází na sliznicích a kůži. Doplňky stravy s probiotiky pomáhají osidlovat střevo ale i jiné sliznice bakteriemi a kvasinkami, které jsou prospěšné pro zdraví našeho těla.
Užívání probiotik je z našeho pohledu v rámci terapeutických protokolů velmi důležité. Naše tělo je domovem biliónů mikroorganismů. Tato velká a komplexní komunita je označována jako střevní mikrobiota, mikrobiom, nebo také mikroflóra. Lidé trpící autoimunitním onemocněním mívají pravidelně narušený mikrobiom střeva, ale také jiných sliznic či kůže.
Četné studie podporují fakt, že probiotika ve formě doplňků stravy mají mnoho pozitivních účinků na naše tělo. Podporují imunitu, zlepšují trávení, zvyšují vstřebávání živin, napomáhají při hubnutí, ale mají vliv i na zdraví mozku. Vhodně zvolená probiotika pak bezesporu přináší úlevu lidem, kteří trpí zažívacími potížemi.
Probiotická kůra by měla trvat minimálně 3 měsíce, kdy se v ideálním případě po 1-2 měsících probiotika mění. To nám zajistí rozmanitost střevního mikrobiomu. Často však pracujeme v podmínkách, které v žádném případě ideální nejsou. A proto jsme pro vás vytvořily celý modul, ve kterém se výběru probiotik budeme věnovat po dobu celého čtvrtého týdne naší společné cesty.

Omega 3 mastné kyseliny
Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité protizánětlivé molekuly, které doporučujeme suplementovat. Jde o látky, ze kterýh jsou tvořeny četné struktury lidského těla.
Máme 4 hlavní typy mastných kyselin – ALA, EPA, DHA, DPA. V rámci suplementace se zaměříme na EPA a DHA. Těch totiž běžná strava neobsahuje tolik, kolik by bylo potřeba. Většina lidí pak přes jejich obrovskou důležitost trpí jejich nedostatkem.
Nebohatšími zdroji EPA a DHA je např. mateřské mléko, ryby, řasy, masné produkty od zvířat krmených trávou.
Často se setkáváme s argumentem, že EPA a DHA můžeme získávat z rostlinných zdrojů. Ano to je pravda a zároveň není. EPA a DHA v rostlinách nenajdete. Najdete v nich pouze ALA mastné kyseliny, které pak náš organismus dovede přeměnit na potřebné EPA a DHA. Jde však o velice neefektivní proces, který zatěžuje játra. Navíc, rostlinné zdroje omega 3 mastných kyselin často obsahují anti nutriční látky, od kterých se v následujících týdnech pokusíme váš jídelníček dočasně „očistit“.
Rostliny tedy jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin. Ve chvíli, kdy však vaši energii potřebujeme v maximální možné míře využít v léčbě a regeneraci, je lepší brát si omega 3 ze zdrojů živočišných.
Zdroje ALA jsou lněné semínko, chia semínka, dýňová semínka, vlašské ořechy apod.
Jak vybrat kvalitní doplňky s omega-3 mastnými kyselinami? Měly by obsahovat tyto certifikace:
– Garantovaný původ surovin, ECO rybaření a nezávadnost kvality.
– Garance správného zpracování, aby nedocházelo oxidaci při dalším převozu.
– Certifikce -MSC, Licaps, dosledovatelnost, Flexitech, nejvyšší rating „A“.
– 100% dohledatelnost výlovu ryb, ze kterých je doplněk stravy vyroben.
– Tobolky by měly být vyrobeny z rybí želatiny (softgelové tobolky nejsou vhodné).
– Kvalitní produkty s omega-3 mastnými kyselinami by neměli obsahovat aditivní látky – sorbitol, TMAOs, možný zvýšený obsah triglyceridů, protispékavé látky, umělá barviva nebo aromata.
FOSFOLIPIDY V DOPLŇCÍCH S OMEGA 3 MASTNÝMI KYSELINAMI
Fosfolipidy jsou stavebními kameny buněčných membrán. Jejich hlavním úkolem je zajišťovat průnik „schválených“ látek do buňky a také je chrání proti oxidativnímu stresu z volných radikálů.
Pokud se v doplňku stravy kombinuje příjem omega-3 mastných kyselin s fosfolipidy, zvyšuje se tak jejich schopnost pronikat do buněk.
Všechny výrobky obsahující omega-3 mastné kyseliny, které najdete na e-shopu NaturaPura, jsou schválené organizací Svět non toxic a mají všechny potřebné certifikáty deklarující čistotu a kvalitu produktu.
Povolená zdravotní tvrzení o omega 3 mastných kyselinách dle platných nařízení EU
DHA
přispívá k udržení normální činnosti mozku, při příjmu 250 mg DHA denně
přispívá k udržení normálního zraku, při příjmu 250 mg DHA denně
k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi, při příjmu 2g DHA denně
DHA + EPA
hraje roli pro udržení správné hladiny krevního tlaku, při příjmu 3g DHA denně
přispívají k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi, při příjmu 2g DHA denně
přispívají k normální činnosti srdce, při příjmu 250 mg DHA denně
Na závěr ještě připomeneme důležitost rovnováhy, která panuje v příjmu zánětlivých omega 6 a protizánětlivých omega 3 mastných kyselin.
Omega-6 tuky jsou důležité pro zánětlivé procesy, které probíhají v našem těle. Potřebujeme je také, ale pokud konzumujeme velké množství omega-6 mastných kyselin, tak se může stát, že zánět přeroste potřeby našeho těla a stane se problémem.
Dnešní „civilizovaná“ strava obsahuje nadměrné množství zánětlivých omega 6 mastných kyselin a naopak je velmi chudá na obsah jejich protipólu, tedy omega 3 mastných kyselin, které je kompenzují. Jde o základní životní princip, který lze uplatnit prakticky v každé oblasti, včetně našeho zdraví.
Aktuální doporučení světové zdravotnické organizace je, že by poměr příjmu omega 6 vůči omega 3 měl být ideálně 1:1, v nejzazším případě pak 3:1. Pravda je však taková, že vídáme lidi, kteří mají tento poměr i 60:1, což je významným rizikovým faktorem pro rozvoj či progresi chronického onemocnění.
Dávkování
Dospělí jedinec by se měl řídit se doporučením výrobce. Běžná dávka, kterou doporučujeme lidem s autoimunitním onemocněním je 1500-2000mg omega 3 mastných kyselin denně.
Dítě 0-1 rok: 500-1000mg denně (můžete využít omega-3 určené pro malé děti ve formě kapek z divokého lososa)
Dítě 1-5 let: 1000-1500mg
Dítě 6-15 let: 1000-1500mg
Lidé, kteří trpí histaminovou intolerancí často netolerují omega-3 mastné kyseliny získané z tresčích jater. Dobře snášen bývá za těchto okolností KRILOVÝ OLEJ, který je navíc obohacen o FOSFOLIPIDY.
Krilový olej je získáván z planktonu a bývá dobře tolerován i lidmi s přecitlivělostí na ryby. Pro obsah fosfolipidů, které zvyšují jeho vstřebávání, jej v našich terapeutických protokolech používáme nejčastěji.
Vitamín D
Vitamín D je živinka, ze které vznikají hormony. Spousta lidí ví, že jde o takzvaný v tucích rozpustný vitamín. Tedy molekulu, která se v těle ukládá a kterou se můžeme předávkovat. S tím je spojen i fakt, že se jej spousta lidí, ale také lékařů, bojí v rámci suplementace využít.
Je sice pravdou, že extrémně vysoké hladiny vitamínu D mohou být pro člověka toxické. Co však v naší praxi pravidelně vídáme je naopak jeho nedostatek, který se pojí s celou řadou problémů, včetně poruch imunitního systému. Proto ve chvíli, kdy člověk řeší potíže spojené s imunitním systémem, doporučujeme přijímat vitamín D v podobě doplňků stravy.
A neznamená to, že nahrazujeme vitamín D, který získáváme expozicí UV záření. Samozřejmě buďte co nejvíce venku a hlavně v přírodě, kdy se doporučuje nechráněné vystavování slunečnímu záření po dobu alespoň 5-25 minut denně. Tvořte si vlastní vitamín D, abyste nemuseli záviset pouze na doplňcích stravy. V tuto chvíli však doporučujeme zároveň suplementovat vitamín D prakticky každému člověku.
Vždy, když budete suplementovat vitamín D, měl by být kombinován s vitamínem K a s mastnými kyselinami se středně dlouhým řetězcem (MCT). Za těchto okolností se vitamíny dobře vstřebávají a tělo je může efektivně využít.
V ideálním případě si nechte vyšetřit hladinu vitamínu D. Tento test provádí například Synlab. Zjistíte, zda je ve vašem případě potřeba vitamín D doplňovat a také v jaké dávce.
Které hodnoty zaškrtnout na laboratorní žádance?
– 25-OH vitamín D a 1,25- OH vitamín D (aktivní forma vitamínu D)
Dále je vhodné vyšetřit také tyto hodnoty, které dokreslí naši představu o metabolismu vápníku ve vašem těle:
– Parathormon
– vápník.
Jaká by dle funkční medicíny měla být ideální hodnota vitamínu D?
– Pro člověka bez zdravotních obtíží je to 100nmol/l.
– U lidí s autoimunitním onemocněním je to 120-150 nmol/l.
Povolená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Vitamín D3
– podporuje správného vstřebávání/využití vápníku a fosforu
– přispívá k normální hladině vápníku v krvi
– přispívá udržení normálního stavu kostí
– přispívá ke správné činnosti svalů
– podporuje udržení normálního stavu zubů
– podporuje správné funkce imunitního systému
– podílí se na procesu dělení buněk
Vitamín K2 (menachinon)
– přispívá k normální srážlivosti krve
– přispívá k udržení normálního stavu kostí
Dávkování pro dospělé
1. Při nízkých hladinách 35 – 50 nmol/l je vhodné navýšit dávku na 5000IU jednotek denně. My se často uchylujeme i k vyšším dávkám jako 8-10 000 IU na den. Za těchto okolností je však nutné hladinu vitamínu D v krvi kontrolovat každé 4 týdny a dávku přizpůsobovat na základě výsledků.
2. Při hodnotách 75 nmol/l a více suplementujte 2000-3000 IU jednotek denně.
Pokud máte hladinu vitamínu D u horní hranice normy, suplementaci můžete přerušit. Doporučujeme pak pravidelně vitamín D testovat každých 6 měsíců a v případě poklesu suplementaci opět zahájit alespoň v udržovací dávce 2000 IU na den.
Udržovací dávka pro člověka s autoimunitou, kdy má hladinu vit. D v normě (120-160 nmol/l), je 1000-2000 IU jednotek na den. A to i za slunečného počasí.
Dávkování u dětí od narození (pokud neznáte aktuální hodnotu vit. D, užívejte nižší hodnotu z uvedeného referenčního rozmezí):
Kojenci do 1 roku: 400-1000 IU jednotek
Děti od 2 do 12 let: 1000-3000 IU jednotek
Od 15 let-18 let – 2000 – 4000 IU jednotek
Pokud řešíte autoimunitní onemocnění u svého dítěte, doporučujeme zkontrolovat hladiny vitamín D cestou lékaře.
Často kladené otázky o vitaminu D
Jak si tělo vytváří vitamín D?
Lidské tělo vytváří 80–90 % vitamínu D ze slunečního záření. UV-B záření ze slunce nejprve přemění cholesterol ve vnější vrstvě kůže na previtamín D3, ze kterého následně vzniká neaktivní vitamín D. Takto vyrobený vitamín D musí nyní tělo přeměnit na jeho zásobní formu, tzv. kalcidiol, nebo na jeho aktivní formu, hormon vitamínu D3= kalcitriol.
K celému procesu je zapotřebí vápník. Však slyšíte to „kalci“ ve slově „kalcitriol“. Díky dvěma vápníkovým molekulám vzniká zásobní vitamín D a pokud ještě jednu přidáme, dostaneme hormonálně aktivní vitamín D nezbytný pro správnou funkci imunitního systém. Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem jsou také nezbytnou součástí celého procesu výroby vitamínu D, protože k němu vápník dopravují.
Mohu získat vitamín D z potravy?
Jídlo obvykle dokáže pokrýt jen velmi malou část, kolem 10–20 % potřeby vitaminu D. Existuje jen malé množství potravin, které obsahují významné množství vitaminu D. Zdaleka nejvíce se ho nachází v tučných rybách, jako je losos a sleď. Játra, vaječný žloutek a některé houby, jako jsou lišky a žampiony, také obsahují vitamín D, avšak v mnohem menší míře.
Dokáže pokožka produkovat vitamín D i přes opalovací krém?
Ano, ale výrazně méně než bez opalovacího krému. Ochranný sluneční faktor 15 blokuje až 95 % UV záření – tělu vlastní syntéza vitaminu D je pak odpovídajícím poměrem snížena.
Pomáhají solária s tvorbou vitamínu D?
V soláriích je podíl UV-B záření relevantního pro tvorbu vitaminu D obvykle nízký, protože UV-A záření způsobuje rychlejší opálení. Intenzita záření v soláriu je navíc vysoká, což zapříčiňuje extrémní oxidativní stres pro organismus.
Proto, pokud to není nezbytné, nedoporučujeme solárium jako alternativu pobytu venku nebo doplňků stravy.
Pro koho je suplementace vitamínu D vhodná?
Vzhledem k tomu, že většina evropské populace trpí nedostatkem vitamínu D, velké části z nás přinese suplementace vitamínu D užitek. Tento fakt je zapříčiněn naším životním stylem, kdy většinu času trávíme v uzavřených prostorech, oblečení a namazaní opalovacím krémem.
Některé skupiny lidí by měly věnovat zvláštní pozornost příjmu vitaminu D. Patří sem například starší lidé. Schopnost kůže vitamín D syntetizovat s věkem klesá až o 50 %. Zvýšenou potřebu tohoto vitamínu mají i těhotné a kojící ženy. Dále také kojenci v prvním roce života, kteří navíc potřebují ochranu před přímým slunečním zářením a u nichž může nedostatek vitamínu D narušit vývoj kostí.
Vitamín C
Vitamín C je jeden z nejdůležitějších z vitamínů, které zde uvádíme. Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému a zvyšuje obranyschopnost proti infekcím.
Povolená zdravotní tvrzení o vitamínu C dle platných nařízení EU:
– podporuje tvorbu kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí a chrupavek,
– přispívá ke tvorbě kolagenu pro normální funkci dásní, kůže a zubů,
– přispívá k energetické rovnováze těla,
– přispívá k správným psychickým funkcím,
– podporuje normální činnost nervové soustavy, která ovládá činnost všech orgánů v těle,
– přispívá ke správné funkci imunitního systému,
– podporuje ochranu buněk před oxidativním stresem,
– přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání,
– podporuje regeneraci redukované formy vitamínu E,
– zvyšuje vstřebávání železa,
– přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm.
Vitamín C je vitamín ve vodě rozpustný. A tak se prosím nebojte, že byste se ním předávkovali. Naopak máme zkušenost s tím, že vyšší dávky neskutečně pomohou v léčbě infekce, únavy, neurologických potíží a dalších problémů, které řeší celá řada lidí s chronickým onemocněním.
Celá řada lidí se také bojí ledvinových a močových kamenů při dlouhodobém podávání vysokých dávek vitamínu C. Je sice pravda, že z vitamínu C vznikají oxaláty, ze kterých se formují ledvinové kameny. Proto je dobré při vysokých dávkách nad 2000 mg na den suplementovat s vitamínem C také vitamín B6, který tvorbě kamenů brání.
Při dávkách nad 2000 mg vit. C na den přidejte ke každým dalším 1000 mg vitamínu C také 10g vitamínu B6 samostatně, nebo ve formě B komplexu. My v naší praxi kombinujeme použití vitamínu C s tzv. orgánovou výživou, ve které najdeme celé spektrum vitamínů skupiny B v perfektně vstřebatelné a využitelné formě. Dlouhodobé podávání pouze jednoho vitamínu skupiny B totiž může vést k nerovnováze v celé této skupině.
Příklad:
2000 mg vit. C (lze podávat samostatně i dlouhodobě)
3000 mg vit. C + 10 mg vit. B6
4000 mg vit. C + 20 mg vit. B6
Náš organismus neumí vitamín C sám syntetizovat. Proto je tak důležité ho přijímat z potravy. To ale v v optimálním množství dělá málokdo. Navíc, jeho vyšší dávky mají na začátku léčby skutečně mocný terapeutický efekt.
Při řešení chronických zdravotních problémů nebo akutních infekcí nejraději používáme lipozomální vitamín C. Vitamín C je v těchto přípravcích zapouzdřen v nano-částicích zvaných lipozomy. Díky tomu dokáže projít skrze stěnu tenkého střeva a dostat se do krevního řečiště.
Jiné formy vitamínu C střevní bariéru překonávají jen s velkými obtížemi a proto se vstřebá do krevní plazmy pouze cca 8%.
Pro prevenci a udržení dostatečných hladin vitamínu C lze užívat přírodní formy vitamínu C. Jedná se o extrakty z rostlin jako je např. amla, acerola, ovoce camu camu, citrusové bioflavonidy nebo extrakty z šípku.
Potraviny bohaté na přirozeně se vyskytující vitamín C
rajčata
paprika
kysané zelí
Kapusta
citrusové plody
rakytník
šípek
Acerola Cherry
Černý rybíz
kiwi
papája
meloun
Dávkování lipozomálního vitamínu C:
1. Dospělí:
– 500-1000 mg jako prevence a udržovací dávka,
– 1000-2000 mg na den jako udržovací dávka v případě autoimunitního onemocnění,
– 2000- 3000 mg na den v případě infektu, ale také jako vstupní dávka při autoimunitním onemocnění, doporučujeme po dobu 1 měsíce a potom snížit na 1500-2000 mg dlouhodobě.
2. Děti:
Pro kojence: 30-60 mg na den (používáme v případě potřeby kapací vit. C od American North and Spice)
Pro batolata: 100-120 mg na den (Používáme nejčastěji značku Naturlab)
Pro předškoláky: 250 mg na den (Používáme nejčastěji značku Naturlab)
Děti 6-12 let: 500 mg na den (Používáme nejčastěji značku Naturlab nebo Dr. Mercola for kids)
Děti 12-18 let: 1000-1500 mg na den (používáme produkty pro dospělé)
Pokud dítě trpí ekzémem, nebo je citlivé, doporučujeme produkty bez citrusových bioflavonoidů, jako má např. značka Naturlab.
POZOR!!!
Dospělí i děti s histaminovou intolerancí a atopickým ekzémem by na začátku vitamín C pro jeho dráždivost užívat neměli. Začleňujeme jej až později a vždy volíme lipozomální variantu bez cistrusových flavonoidů a dalších přidatných látek.
Vitamíny skupiny B
Vitamíny skupiny B jsou další skupinou živin, bez kterých se naše tělo neobejde. Potřebujeme je k celé řadě metabolických procesů, včetně detoxikace, nebo tvorbě krve. Některé z nich jsou nezbytné ke zdárnému průběhu těhotenství, jiné jsou zase důležité pro zdraví kůže a sliznic:
Vitamín B1 (thiamin)
– podporuje funkci nervové soustavy,
– podílí se na metabolismu sacharidů a produkci energie,
– je důležitý pro přenos nervových signálů.
Vitamín B2 (Riboflavin)
– Napomáhá bojovat s únavou, podporuje metabolismus sacharidů, aminokyselin a mastných kyselin.
– Podílí se na tvorbě dalších vitamínů jako jsou vitamíny V3 a B6, kyselina listová a vitamín K.
– Chrání buňky před oxidativním stresem a přispívá k růstu zdravých vlasů a nehtů.
Vitamín B3 (niacin)
– Podporuje regeneraci tkání a je potřebný pro tvorbu energie.
– Podílí se na rozmnožování buněk a přispívá k regeneraci svalů.
– Je nezbytný pro syntézu neurotransmiterů v mozku (zejména serotoninu) a podporuje dobrou paměť.
Vitamín B5 (kyselina pantotenová)
– Zabraňuje únavě a řídí energetický metabolismus.
– Je součástí enzymů, stojí tedy za celou řadou chemických reakcí v našem těle.
– Pomáhá při výrobě vitamínu D, podporuje duševní pohodu a snižuje vyčerpání.
Vitamín B6 (pyridoxin)
– Stabilizuje imunitní systém a hraje důležitou roli v mnoha procesech metabolismu bílkovin a tuků.
– Podporuje tvorbu nervových vláken a červeného krevního barviva (hemoglobin).
Vitamín B7 (biotin, vitamín H)
– Vyživuje pokožku a vlasy.
– Řídí enzymatické reakce účastnící se metabolismu bílkovin a tuků, čímž podporuje správné fungování nervového systému.
Vitamín B9 (kyselina listová, folát)
– Podporuje dělení buněk, přezdívá se mu buněčný vitamín.
– Je důležitý pro růstové procesy v našem těle.
– Obzvláště těhotné ženy potřebují velké množství kyseliny listové.
Ve spolupráci s vitamínem B12 a B6 usnadňuje kyselina listová odbourávat škodlivou aminokyselinu HOMOCYSTEIN. Dělá to tak, že ho přeměňuje na methionin. Vysoká hladina homocysteinu je spojována s rozvojem preeklampsie v těhotenství, ale také s ateriosklerózou, onemconěním srdce a kardiovaskulárního systému, ale také s postižením kloubů a dalších struktur v lidském těle.
Užívání dostatečného množství kyseliny listové spolu s komplexem vitamínů skupiny B, můžeme předcházet celé řadě zdravotních problémů.
Vitamín B12 (kobalmamin)
– Je to jediný vitamín, který dokáže být uložen v těle.
– Ovlivňuje tvorbu a zrání červených krvinek.
– Podílí se na normální činnosti nervové soustavy.
– Jedná se „aktivátor“ kyseliny listové.
– Má vliv na emoční stabilitu.
Jaký preparát zvolit?
Vždy, když vybíráte doplňky stravy s vitamíny skupiny B, volte ty, kde jsou obsaženy ideálně všechny. Předejdete tak vzniku nerovnováhy v této skupině!
Bohatým přírodním zdrojem vitamínů skupiny B jsou v každém případě vnitřnosti. A to samozřejmě ze stravy, tak z doplňků. Z naší zkušenosti totiž lidé většinou vnitřnosti nekonzumují denně.
Vnitřnosti obsahují celý komplex vitamínů skupiny B, ale také další minerály a vitamíny, které pro naše tělo jsou důležité.
Více o vnitřnostech najdete v bonusu ZDE:
Vnitřnosti využíváme také v léčbě anemie, kdy je hodnota hemoglobinu nad 100 mg/l a daná osoba nemá klinické obtíže!
B komplex:
Někteří lidé netolerují hovězinu či maso zvířat, ze kterých orgány pochází. Potom je určitě na místě zařadit B-komplex.
Také ve chvíli, kdy daná osoba trpí nedostatkem vitamínů ze skupiny B kombinujeme B-komplex s orgánovou výživou.
Další skupinou lidí, kteří z užívání B komplexu budou profitovat, jsou jedinci s MTHFR mutací.
Také lidé s megaloblastickou anemií potřebují B komplex, konkrétně s vit. B12 a B9.
Jakou formu B komplexu zvolit:
Určitě tu, která obsahuje tzv. aktivní, neboli metylované vitamíny skupiny B:
– Metylkobalamin
– Metylfolát
Jednotlivé vitamíny skupiny B:
Na některé specifické potíže přidáváme k B komplexu a orgánům také izolované vitamíny skupiny B na dobu několika týdnů až 3 měsíců:
– Vitamín B2 v dávce 400 mg na den při migrénách.
– Vitamín B3 v dávce 1200 mg na den při revmatoidní artritidě.
– Vitamín B5 v dávce 2-5 mg na den při potížích s vlasovým růstem, kvality pleti a nehtů.
– Vitamín B6 v dávce 1200-1500 mg na den při menopauzálních příznacích a při dysregulaci hladiny krevního cukru.
– Vitamín B7 v dávce 2-5 mg na den při potížích s vlasovým růstem, kvality pleti a nehtů.
– Vitamín B9 (kyselina listová) ve formě methylfolátu v těhotenství: 5 mg na den a v případě MTHFR mutace a u pacientů na biologické léčbě nebo s Metotrexátem v dávce 5-10 mg na den. Dále také při prokázaném nedostatku tohoto vitamínu z krve.
– Vitamín B12 při prokázaném nedostatku tohoto vitamínu z krve.
Zdroje vitamínu B z jídla:
– maso
– vnitřnosti
– ryby
– špenát
– vejce
-mandle
– kapusta
– avokádo
– řepa
– citrusy
– meloun
– banány
Hořčík
Hořčík patří mezi nejdůležitější minerály, které naše tělo potřebuje pro zdravé fungování. Je klíčový pro zdraví mozku a nervové soustavy, duševní zdraví, kosti, svaly a kardiovaskulárního systém.
Bohužel se naše populace často potýká právě s nedostatkem tohoto cenného elementu.
Povolená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání,
podporuje elektrolytickou rovnováhu,
podporuje energetický metabolismus,
přispívá k normální činnosti nervové soustavy,
podporuje činnost svalů,
podporuje syntézu bílkovin,
přispívá k psychické pohodě,
podporuje udržení normálního stavu kostí,
přispívá k udržení zdravého stavu zubů,
podílí se na procesu dělení buněk.
Jak vyšetřit hladinu hořčíku?
Váš lékař už vám magnesium (Mg) nejspíš z krve vyšetřil se slovy, že je vše v pořádku. A aby ne, pokud se nízká hladina hořčíku odrazí v klasických krevních testech, bude to nejspíš ve chvíli, kdy budete hospitalizování na oddělení jednotky intenzivní péče.
Pokud však chcete odhalit tzv. funkční nedostatek magnesia, který bude mít vliv na rozvoj chronického onemocnění, potřebujete specializované vyšetření, které odhalí hladinu hořčíku v erytrocytech (červené krvinky). Toto vyšetření provádí například laboratoř Spadia.
My v našich hořčík suplementujeme vždy. Jeho nedostatek totiž může mít ošklivé následky, lehký nadbytek však neublíží. Jedinou výjimkou, kde hořčík nepodáváme pokud neznáme jeho hodnotu z červených krvinek, je onemocnění Myastenia gravis.
Nedostatek hořčíku se může projevovat různými symptomy:
Problémy se spánkem, nerovnováhou krevního cukru, kardiovaskulárními obtížemi, psychickými potížemi atd. Optimalizaci hladiny hořčíku v našem tělem docílíme bohatou stravou a jeho suplementací ve formách, které se dobře vstřebávají a nedráždí tělo.
Nejlepší zdroje magnesia v potravinách:
– Dýňové semínka
– Chia semínka
– Špenát
– Brambory
– Losos
– Halibut
– Avokádo
– Hovězí maso
– Brokolice
– Jablko
– Syrová mrkev
Důvody, proč naše populace tak často trpí nedostakem magnesia:
1. Strava bohatá na vysoký obsah CUKRU a zpracované potraviny
Obecně pro naše zdraví strava bohatá na vysoký obsah rafinovaných cukrů a průmyslově zpracovaných potravin není dobrá. Taková strava je chudá na živiny, včetně hořčíku.
2. Inzulínová rezistence
Hořčík hraje velmi důležitou roli při kontrole hladiny krevního cukru a v metabolismu inzulínu. Inzulínová rezistence, zvýšená hladina inzulínu a vysoká hladina cukru v krvi je spojená se sníženou schopností hořčík vstřebávat ze stravy.
3. Stres
Stres může přispívat k nedostatku hořčíku tak, že vyčerpává jeho zásoby v našem těle.
4. Strava bohatá na fytové kyseliny
Kyselina fytová je přírodní látka, která se nachází v semenech rostlin, oříšcích, luštěninách, obilovinách apod. Díky antioxidančním účinkům se také používá jako konzervant. Jedná se o antinutriční látku, která také zabraňuje vstřebávání zinku, vápníku, hořčíku, železa a dalších minerálů.
5. Malabsorbce
Tedy stav, kdy naše střevo není schopné vstřebávat živiny ze stravy. To se objevuje při syndromu propustného střeva, při chronických i akutních infekcích, při zánětlivém onemocnění střeva atd.
6. Nadměrný příjem alkoholu
Alkohol snižuje biologickou dostupnost hořčíku a vede k jeho zvýšenému vylučování ledvinami.
7. Některé léky
K nedostatku hořčíku přispívají i některé léky. Jedná se o některá antibiotika, diuretika, inhibitory protonové pumpy, antidepresiva, léky na adhed, antineoplastika a inhibitory kalcineurinu, kortikoidy a další imunosupresiva.
8. Nevstřebatelná forma hořčíku v doplňcích stravy
Některé formy hořčíku nejsou vstřebatelné Vaším trávicím traktem a zároveň způsobují zažívací potíže, které vedou k prohloubení nedostatku.
Vhodné formy hořčíku, které používáme:
1. Malát hořečnatý je forma hořčíku, který je vázaný na kyselinu jablečnou. Přirozeně se vyskytuje v některém ovoci. Kyselina jablečná je součástí Krebsova cyklu, ve kterém se tvoří naše životní energie. Díky své schopnosti zvyšovat energii používáme malát také u lidí, kteří trpí chronickým únavovým syndromem. A rozhodně jej vždy doporučujeme užívat v ranních hodinách.
2. Glycinát hořečnatý je chelátový hořčík, který se skládá z hořčíku a aminokyseliny glycinu. Je šetrný ke střevům a proto je výbornou volbou pro lidi s IBD a zažívacími obtížemi.
3. L-threonát hořečnatý je forma hořčíku s neuroprotektivními účinky. Podporuje činnost mozku, duševní zdraví a zlepšuje kognici. Navíc má zklidňující a relaxační účinek.
4. Citrát hořečnatý je přirozeně kyselá forma hořčíku, protože se váže na kyselinu citrónovou. Používáme jej zřídka jen u lidí, kteří trpí zácpou, protože může podráždit střevo a vyvolat průjem
5. Chlorid hořečnatý používáme pouze ve formě elektrolytů, jako je mořská plazma.
6. Magnesium můžeme využívat i topicky ve formě hořčíkového oleje nebo pomoci Epsomské soli, kdy má relaxační účinek na svaly.
Doporučené dávkování pro děti:
0-2 roky: elektrolyty a epsomská sůl
2 až 5 let: 70 mg elementárního hořčíku taurát (1/2 kapsle)
6-12 let: 70 mg (glycinát) -150 mg (taurát)
12-18 let: 150 – 400 mg elementárního hořčíku
Orientace dle hmotnosti: 70 mg elementárního hořčíku na každých 10 kg hmotnosti
Doporučené dávkování pro dospělé:
Doporučujeme kombinovat různé formy hořčíku, kdy denní dávka v terapeutických protokolech většinou činí 600-1200 mg na den.
1. Ráno podáváme hořčík malát
2. V poledne podáváme hořčík threonát
3. Večer podáváme hořčík Bisglycinát
Elektrolyty
Elektrolyty jsou prvky, které jsou důležité ro řadu základních funkcí v našem těle. Jsou totiž součástí enzymatických reakcí a podílí se na udržování rovnováhy vnitřního prostředí organismu. Patří sem draslík, sodík, magnesium, vápník a chlorid.
Ke ztrátám elektrolytů dochází při pocení, při fyzické aktivitě nebo v důsledku užívání některých léků. Také nutričně chudá strava, průjem nebo zvracení mohou být důvodem jejich nedostatku.
Kdy je vhodné elektrolyty zařazovat?
– v letních dnech
– při nadměrném pocení
– při fyzické aktivitě
– při malabsorpci základních živin (IBD, SIBO, chronické průjmy, podváha…)
– pokud užíváte léky – antibiotika, imunosupresiva, diuretika nebo chemoterapeutické léky
– Pokud trpíte onemocněním ledvin, cukrovkou, onemocněním srdce, autotoimunitním onemocněním
Příznaky nerovnováhy elektrolytů v těle:
– Závratě,
– Únava,
– Úzkost,
– Svalové křeče,
– Problémy se spánkem,
– Bušení srdce,
– Bolesti hlavy,
– Žízeň,
– Trávicí potíže,
– nadměrné močení, nebo naopak nedostatečné močení,
– suchá kůže.
Jaké vybrat elektrolyty?
Doporučujeme podávat elektrolyty v přirozené formě. My používáme produkty, jejichž suroviny se získávají ze solných jezer.
Nejčastěji používáme tyto elektrolyty:
– elektrolyty od značky Viridian
– mořskou plazmu od značky Quinton
– můžete použít i Schüsslerovy (tkáňové) soli