3. krok- Trávicí enzymy
Trávicí enzymy jsou bílkoviny, které jsou produkovány v celém zažívacím ústrojí. O dutiny ústní až po střevo. Věřili byste, že právě nedostatečná produkce trávicích enzymů často stojí za pra-příčinou vzniku chronického onemocnění. Většina lidí s autoimunitní nemocí trpí nedostatečnou produkcí trávicích enzymů. Proto si nyní pomůžeme „z venku“.
Kroky v modulu 1:
Co jsou to trávicí enzymy a proč je potřebujeme
Enzymy patří mezi důležité molekuly v našem těle. Jsou to proteiny, které přeměňují složité molekuly z potravin na jednoduché a vstřebatelné látky jako jsou aminokyseliny, mastné kyseliny, cholesterol, jednoduché cukry a nukleové kyseliny, ze kterých je poskládaná DNA.
Enzymy jsou syntetizovány v různých částech trávicího traktu, včetně úst, žaludku, jater, střeva a slinivky břišní.
Abychom mohli vstřebat živiny z potravy, musíme je nejprve rozložit na velmi malé molekuly. Pokud nyní budete měnit stravování a nejste zvyklí mít ve svém jídelníčku dostatek tuků a bílkovin, jejich trávení vám na začátku může činit potíže.
Z toho důvodu doporučujeme zařadit během tohoto přechodného období enzymy, které napomůžou rozložit konzumované potraviny. Vyhneme se tak problémům jako je nadýmání, průjem, bolesti břicha a celá řada dalších nepříjemných symptomů.
Dutina ústní a žaludek
Proces trávení začíná už v dutině ústní. Sliny obsahují enzymy amylázy (ptyalin), které začínají štěpit sacharidy. Dále se jídlo přesouvá do žaludku, ve kterém se tvoří kyselina chlorovodíková.
Nedostatek kyseliny chlorovodíkové stojí za rozvojem celé řady obtíží. Paradoxně je to nejčastější příčina pálení žáhy a užíváním antacid (PPI- Helicid, Omeprazol apod.) se tento problém prohlubuje. Pálení žáhy ale není jediný problém, který se s nedostatečnou produkcí žaludečních šťáv pojí. Málo kyseliny chlorovodíkové vede k dalším zažívacím obtížím, vytváří živnou půdu pro infekce a může aktivovat autoimunitní onemocnění.
Příčinou snížené kyselosti žaludku může být také infekce helicobacter pylori. Tato bakterie totiž produkuje látky, které alkalizují okolí bakterie, která pak přežívá v prostředí žaludečních šťáv. Helicobacter narušuje trávení potravin, které se pak dostávají do střeva a časem mohou stát za rozvojem mnohočetných potravinových přecitlivělostí, které se vyřeší odstraněním bakterie. Helicobacter se také může podílet na spouštění autoimunitních onemocnění.
Pokud máte autoimunitní onemocnění, mnohočetné přecitlivělosti na různá jídla, nebo zažívací obtíže jako pálení žáhy, časté říhání, nadýmání, průjmy, … požádejte svého lékaře o vyšetření na helicobactera. Pokud bude přítomen, je vhodné infekci přeléčit klasickými, nebo přírodními ATB. O těch přírodních si budeme povídat na konci našeho programu, v 9. modulu.
Jak si doma orientačně otestovat, zda trpíte nedostatkem kyseliny chlorovodíkové:
– Smíchejte ¼ čajové lžičky jedlé sody se 100 ml vlažné vody.
– Vypijte tuto směs ráno na prázdný žaludek.
– Směs reaguje s žaludeční kyselinou za vzniku oxidu uhličitého.
– Pokud se vám do 3 minut odříhne, znamená to, že nejspíš produkujete žaludeční kyseliny dostatek.
– Pokud se vám do 3 minut neodříhne, máte zvýšenou pravděpodobnost, že produkujete nedostatek žaludeční kyseliny.
– Samozřejmě je na místě, aby finální diagnostiku provedl lékař za pomocí sondy, která měří kyselost žaludečního prostředí.
LÉČBA HYPOHLORHYDRIE (snížená produkce kyseliny cholorovodíkové)
Než začnete používat betain a pepsin (viz. dále), vyzkoušejte šetrnější varianty:
Jablečný ocet
Jablečný ocet v bio kvalitě je jedna ze super potravin. Podporuje metabolismus, stabilizuje hladinu krevního cukru, obsahuje tzv. postbiotika, která napomáhají udržovat střevní zdraví a také podporuje produkci kyseliny chlorovodíkové.
Použití:
1. Před jídlem užijte 1 polévkovou lžíci jablečného octa, kterou rozpustíte ve 100 ml filtrované vody.
2. Z jablečného octa si také můžete připravit nápoj skládající se z 1 polévkové lžíce jablečného octa, 100ml perlivé nebo neperlivé vody, šťávy z 1/2 BIO citrónu a 1 čajové lžičky mleté skořice. Vypijte těsně před jídlem.
Haritaki
Haritaki je opadavý mohutný strom pocházející z Asie. Jeho zdravotních účinků využívají lékaři tradičních směrů medicíny. Je to rostlina, která podporuje obranyschopnost organismu a zároveň také zažívání a funkci jater.
Dávkování: 15 kapek 3× denně. Doporučujeme vložit do úst a nechat vstřebat přes sliznice.
Bitters (např. sprej Finest Essence)
Jako bitters jsou označovány byliny hořké chuti, mezi které patří například hořec nebo pelyněk. Tyto rostliny přirozeně stimulují produkci kyseliny chlorovodíkové.
Dávkování: užívejte vždy těsně před jídlem dle doporučení výrobce
Betain HCl
Betain je látka, která se získává z kořenové zeleniny. Ve své HCl formě napomáhá trávení v žaludku a to velice efektivně. V naší praxi betain často používáme v léčbě zažívacích obtíží nebo také při refluxu. Pro mnoho lidí jde o zlomový bod v léčbě. Nicméně betain může také podráždit jícen, a proto jej nezačleňujeme hned, ale až selžou výše uvedená opatření.
Nenasazujte si betain HCL pokud:
– trpíte žaludečními vředy,
– užíváte antacida (Helicid, Nolpaza, Famosan, Omeprazol…),
– máte diagnostikován Barretův jícen,
– dlouhodobě užíváte NSAIDs (Ibalgin, Ibuprofen…) nebo kortikoidy (Prednison, Medrol, Budenofalk…).
Dávkování:
– Začněte na dávce 250-500 mg nebo 1/2-1 kapsle po jídle s obsahem bílkoviny (maso, vejce, kolagen, …).
– Pokud budete pociťovat pálení nebo zhoršení refluxu i po úvodní nízké dávce, betain nepoužívejte.
– Pokud po úvodní dávce pocítíte úlevu, nebo budou příznaky stejné jako bez betainu, dávku navyšte o 250 mg nebo 1/2 kapsle.
– Navyšujte až dojdete k dávce, kdy pocítíte pálení, nebo se zhorší příznaky refluxu.
– Vaše dávka, kterou potřebujete, je o 1/2-1 kapsli nižší než ta, při které cítíte pálení nebo zhoršení refluxu.
Upozorňujeme, že než se rozhodnete používat Betain HCl, poraďte se svým lékařem. Dotazovat se samozřejmě můžete i na Fb skupině on-line programu.
Pepsin
Pepsin je enzym, který má na starosti štěpení bílkovin. To je nesmírně důležité, protože právě neadekvátně natrávené bílkoviny mohou způsobovat množství zažívacích a dalších obtíží spojených s projevy autoimunity. Začněte na dávce 20 mg nebo 1 kapsle po jídle s obsahem bílkoviny, můžete užívat spolu s Betainem HCl nebo jablečným octem.
Užívání:
Začněte na 20 mg na den a dále stejně jako u betainu navyšujte, až pocítíte pálení nebo zhoršení refluxu. Vaše dávka je o 1/2-1 kapsli méně než dávka, při které pocítíte pálení nebo zhoršení refluxu.
UPOZORNĚNÍ!
Trávicí enzymy mohou u některých lidí vyvolávat přecitlivělost. Proto je nesmírně důležité je do protokolu zařazovat samostatně a počkat s přidáním nového doplňku stravy/jídla alespoň 4 dny.
Pokud užíváte blokátory protonové pumpy (Helicid, Omeprazol apod.) a chtěli byste se pokusit léky vysadit, doporučuji následující:
– Dodržujte striktně dietu, zejména snižte množství konzumovaných sacharidů (cukr, obiloviny, přílohy…),
– Užívejte probiotika (viz modul 4- probiotika),
– Užívejte vždy po jídle DGL (deglycyrinizovanou lékořici), tabletu nechte rozpustit v ústech.
Medikaci snižujte tak, že si prášek rozředíte do 10 ml filtrované vody. Každé 3 dny pak snížíte dávku o ⅟₁₀ = 1 ml. Dávku si navíc můžete rozdělit do 3 malých dávek za den.
Takže pokud užíváte 2 tablety Helicidu za den, rozpusťte je ráno v 10 ml stříkačce. Potom vypusťte 1 ml a zbytek si rozdělte do 3 dávek, které si budete dávat vždy po hlavním jídle (6 ml po snídani, 6 ml po obědě a 6 ml po večeři). Pokud se příznaky vrátí, zvyšte dávku na předchozí množství a vyčkejte alespoň 3 týdny, než se znovu pokusíte o snížení.
Pokud se příznaky refluxu či bolesti žaludku nezhorší, za 3 dny z 10 ml vypusťte 2 ml, za další 3 dny 3 ml a takto pokračujte do vysazení.
Játra a slinivka břišní
Asi po hodině od pozření jídla je trávenina z žaludku vytlačena do dvanáctníku, kde její kyselost spustí uvolňování hormonu sekretinu. Toto je informace pro žlučník, aby uvolnil žluč a pro slinivku břišní, aby spustila produkci bikarbonátu, svých hormonů a enzymů, z nichž nejdůležitější jsou lipáza, trypsin, amyláza a nukleáza.
Bikarbonát mění kyselost tráveniny z kyselé na zásaditou. Umožňuje tak enzymům rozkládat potravu a zároveň vytváří antibakteriální prostředí.
ŽLUČ
Žluč je substance tvořená v játrech. Obsahuje žlučové kyseliny, vodu, ale také metabolity a toxiny, které se žlučí vylučují do stolice a následně ven z těla. Žluč je klíčovou složkou zažívání, protože díky ní můžeme rozkládat a vstřebávat tuky a v tucích rozpustné vitamíny.
Pokud nemáte kvalitní žluč, nebo vám chybí žlučník (rezervoár pro žluč, kterou použijeme po jídle) a doplňujete vitamín D a omega 3 mastné kyseliny, je tu velká pravděpodobnost, že z těchto doplňků stravy nevstřebáváte vůbec nic, nebo úplné minimum.
Zdravé tuky a vitamíny, které se v nich rozpouští, potřebujeme ke správnému fungování organismu. Vidíme často, že lidé pravidelně doplňují vitamín D a omega 3 mastné kyseliny. Ale ptáme se, jestli vám někdo řekl o tom, že bez kvalitní žluči je takové doplňování k ničemu?
Jak poznám, že nemám dostatek kvalitní žluči?
To je celkem jednoduché. Pokud netolerujete mastná jídla, tuky, doplňky stravy s olejem apod., často je problém s produkcí žluči. Dalším vodítkem může být fakt, že doplňujete omega 3 a vitamín D, ale stále v krvi máte nízké hladiny těchto elementů.
Žlučník lze vyšetřit ultrazvukem. Avšak to, že nemáte žlučové kameny neznamená, že žluč produkujete kvalitní a v dostatečném množství.
Jak podpořit tvorbu kvalitní žluči:
– Ostropestřec mariánský,
– beta karoten,
– pampeliška a kořenová zelenina,
– L-methionin.
Pokud máte problémy se zažíváním poukazující na nedostatek kvalitní žluči, nebo vám chybí žlučník užívejte:
– Ox Bile- 1 tabletu s jídlem 1-3x denně,
– sušený hovězí žlučník s obsahem žlučových kyselin,
– TUDCA (kyselina tauro-urso-deoxycholová) – 1-2 kapsle s jídlem
Pokud nemáte žlučník, doporučím vám používat žlučové kyseliny už doživotně s každým jídlem obsahujícícm tuky.
SLINIVKA BŘIŠNÍ
Některé trávicí enzymy vznikají ve slinivce a jsou uvolňovány do střeva. Patří sem trypsin, chymotrypsin a elastáza. Enzymy, které se vyšetřují, když je podezření na onemocnění slinivky, které provázejí velké bolesti, nadýmání apod.
Pokud je funkce slinivky kompromitovaná, používáme:
– Orgánovou výživu (sušená hovězí slinivka), která pankreatické enzymy obsahuje,
– Peptidy s podpůrným účinkem na produkci pankreatických enzymů = Suprefort
Střevo a střevní enzymy
Střevní enzymy jsou bílkoviny, které štěpí jídlo ve střevě. Chystají ho na vstup do krevního řečiště a tvoří důležitou složku celého trávicího procesu. Pokud jste se nenašli ani v jedné z výše uvedené skupině, tedy nevyskytuje se u vás problém s kyselinou chlorovodíkovou ani se žlučí, tady se určitě zastavte.
Pokud máte střevní onemocnění, toto téma se vás velmi úzce týká.
Pokud je střevní sliznice poškozená, jsou poničené i její buňky. Tedy továrničky na trávicí enzymy, které zpracovávají potravu. A toto se děje u většiny lidí, se kterými jsme kdy spolupracovali. Autoimunita, ale také chronické zdravotní obtíže jsou spojeny se střevním zdravím. Proto jsou enzymy důležitou součástí léčby jakéhokoliv střevního onemocnění.
Dávkování:
Užívejte 1 kapsli trávicích enzymů těsně před jídlem 1-3x denně. Začněte podávat s obědem a následně také se snídaní a s večeří.
U dětí od 2 do 4 let při trávicích obtíží nebo při řešení chronických zdravotních problémů podávejte 1/3 kapsle 1x denně a následně POSTUPNĚ navyšujte na 1/3 kapsle 3x denně.
U dětí od 5 do 10 let při trávicích obtíží nebo při řešení chronických zdravotních problémů podávejte 1/2 kapsle 1x denně a následně navyšte POSTUPNĚ na ½ kapsle 3x denně.
U dětí od 12-15let při trávicích obtíží nebo řešení chronických zdravotních problémů podávejte 1/2 kapsle 1x denně a následně navyšte POSTUPNĚ na 1 kapsli 3x denně.
Doporučované značky
– Enzymedica, se kterou máme nejlepší zkušenost,
– Dr. Mercola (používáme zejména žlučové enzymy)
Velice jsme si oblíbili produkty s přídavkem ATP. ATP je totiž molekula, ze které naše tělo vyrábí energii. A trávení je velice energeticky náročný proces, který si bere ATP, které pak nemůžeme využít k regeneraci.
Pomoc mikrobiomu
Střevní bakterie mimo jiné tvoří trávicí enzymy. Ty pak pomáhají rozkládat sacharidy a vlákninu.
Mikrobiom a jeho složení závisí na tom, co jíme. Při změně stravování doporučujeme používat trávicí enzymy. Než se totiž novým návykům přizpůsobí také hodné a nápomocné mikroby, musí se nejprve poupravit jejich složení a zastoupení.
Neznamená to, že budeme užívat trávicí enzymy celý život. Trávicí enzymy použijeme jen v přechodném období po dobu 3 měsíců. V tomto časovém období totiž dochází k adaptaci bakterií v našem mikrobiomu na nové potraviny, které postupně do jídelníčku začleňujeme.
Toto časové ohraničení samozřejmě není univerzální. V případě potíží se samozřejmě doba použití enzymů může protáhnout.
Enzymy z jídla
Enzymy můžete získat i ze stravy. Zde jsou potraviny, které obsahují enzymy:
– Ananas
– Papája
– Kiwi
– banány
– Mango
– Kysané zelí a kimchi
– Avokádo
– včelí pyl
– jablečný ocet
Trávicí enzymy, které se získávají z ovoce, neboli systémové enzymy:
Tyto enzymy se nazývají systémové. Lze je totiž využít jak k podpoře trávení, když se podávají před jídlem, tak pro jejich protizánětlivé účinky, když se užívají na lačno.
– Papain z papáji,
– Bromelain z ananasu.