2. Modul - Paleo Stravování
Dnes se přesuneme k další úrovni protizánětlivého stravování. Zase malinko ubereme na sacharidech a ještě více napěchujeme jídelníček nutričními látkami, které budeme potřebovat k regeneraci tkání. Nezapomínejte, sacharidy jsou palivo. Ale naše tělo je poskládané hlavně z vody (okolo 60% u dospělého), z tuků a z bílkovin.
Modul 2 kroky
Co nás čeká v následujících 14 dnech?
V tomto modulu si povíme o takzvaných paleo principech. Spousta lidí tápe v tom, jak uchopit stravování bez lepku a mléčných produktů. Většina z nás má tendenci nahrazovat zakázané potraviny náhražkami. Takže sice nastane eliminace, ale skladba nutrientů se v konečném důsledku vůbec nezmění.
V tomto modulu vám chceme demonstrovat, jak důležitá je strava, která je postavená na čistých a kvalitních potravinách. Podíváme se na sezónnost a na to, jak během sezón potraviny můžeme skladovat a vyrábět z nich všalikaké dobroty.
Součástí tohoto modulu je opět předlohový jídelníček s e-recepty, který si samozřejmě upravíte dle vašich potřeb.
Měnit jakékoliv návyky není jednoduché. A měnit stravu bývá kamenem úrazu u spousty lidí, kteří se chtějí léčit přírodní cestou.
Někteří mí klienti říkají, že jsem moc striktní, moc tvrdá, když jde o stravu. Chodí za jinými výživovými terapeuty, kteří jim řekou, že jíst špaldovou mouku je naprosto v pořádku. Já ale vím, proč to dělám. Chci zůstat zdravá. A zdraví není pomyslný vrchol, ze kterého nemůžete spadnout. Pokud máte jednou diagnostikováno autoimunitní onemocnění, existuje spousta potravin, které vás mrknutím oka mohou hodit zpět na startovací čáru.
V mém případě jde o riziko oslepnutí, nebo invalidního vozíku. 10krát si rozmyslím, zda do úst vložím něco, co by mohlo zničit můj život. A stejně tak přistupuji i k ostatním lidem, kteří se na mě obrací. Chci, aby se uzdravili a také je mým největším přáním, aby zdraví zůstali. A také proto si někdo může říci, že jen tak neustoupím, pokud jde o stravu.
Ale i já jsem před lety stála na začátku. Netušila jsem co je to paleo, SCD, GAPS nebo jakákoliv jiná dieta. Jedla jsem podobně, jako většina naší evropské moderní společnosti.
Pak jsem ale onemocněla a bylo na čase něco změnit. Začala jsem zkoušet, ale netušila jsem, co mohu očekávat.
První týdny, kdy jsem ze stravy vyloučila lepek, cukr a mléčné výrobky, cítila jsem se hrozně. Bylo to jako bych měla abstinenční příznaky. Nevěděla jsem, jak vím nyní, že pokud snížím ve stravě sacharidy, tak musím v dostatečné míře doplnit tuky. Takže mě takzvaná „sacharidová chřipka“ zasáhla v plné síle. Bylo mi mizerně, ale když jsem v následujících týdnech pozorovala, jak se můj zdravotní stav zlepšuje, byl to motor, který mě hnal kupředu.
K další eliminaci (vyřazování potravin) jsem se uchýlila, když se znovu zahlásila o slovo skleróza. Přišla další ataka, která vyvolala necitlivost rukou a brnění končetin. Akutní magnetická rezonance potvrdila další nález na mozku. Dostala jsem další nabídku na podání kortikoidů, kterou jsem tvrdohlavě odmítla a raději ještě více upravila stravu.
Vyloučila jsem z jídelníčku pseudoobiloviny a omezila jsem konzumaci ořechů a semen. Můj zdravotní stav se ale stále zhoršoval, a tak jsem na konec musela přistoupit k tzv. AIP protokolu, o kterém si budeme povídat v dalším modulu.
Paleo stravování bylo i po ukončení AIP (autoimunintího protokolu) mým životním stylem. Na čistém paleu jsem byla přibližně pět let. Dnes jsem již mnoho let bez obtíží a podle klasické medicíny v takzvané remisi. Dle funkční medicíny se jedná o stav uzdravení!
Už jsem se nevrátila k běžnému stravování. Ani to nejde! Když zakusíte, jak je vám dobře a nasytíte své tělo potřebnými živinami, už nemáte chutě na běžné „prasárničky“. Protože zdraví chutná lépe, než jakýkoliv zákusek… alespoň mě.
Jsem si jistá, že i vaše chutě se změní oproti tomu, a na co jste byli zvyklí, než jste započali náš program. Po 3 měsících už nebudete myslet na potraviny, bez kterých jste si neuměli představit další život.
Dochucovadla, která nadměrně stimulují vaše chuťové buňky a která způsobují, že vám opravdové jídlo připomíná mdlý papír zmizí z vašeho menu. Začnete vnímat chutě a vůně jídel, která nám dává příroda. Možná se stane, že už vám aromata a dochucovadla budou dokonce smrdět. A eliminace karcinogenních látek, které živí potravinářský průmysl, pro vás bude naprosto přirozeným procesem.
Pojďme se teď společně podívat na nové lekce, dle kterých upravíme jídelníček v následujících 14 dnech.