Inzulín a hormony, které se podílejí na našem trávení.

V naší praxi se často potkáváme s otázkou od našich klientů: ,,Já nemám vůbec hlad a přesto nehubnu.“ Nebo ,,Nepociťuji žádné pocty hladu, jsem schopný/schopná nejíst celý den a dojídám se večer, kdy mě přepadne neúprosný hlad.“  

                                                                                                                                                      …..

„My sami když jsme byly studentkami, měli jsme problém s jídlem. Dokázaly jsme nejíst celý den a poté se dojídat během noci, kdy jsme se připravovaly na zkoušky. Terezka měla problém i s poruchami příjmu potravy. Doslova posedlost štíhlou postavou jí na spoustu let vrhla do spárů anorexie a bulimie, které na střídačku ovládaly její mysl a také tělo. Obě jsme si okusili, že nedostatek jídla a především živin z něj nikam nevede. Pouze k rozvoji hormonálních dysbalancí, a následně autoimunitních onemocnění, u kterých podvýživa a malnutrice hraje klíčovou roli.  Pokud naše tělo dostatečně nesytíme, nemůžeme očekávat, že bude perfektně fungovat jako hodinky. „

Věc se má tak, že i na našem trávení se podílí hormony.  Dávají nám signál, zda jsme sytí nebo jestli pociťujeme hlad… Mnoho lidí bojuje s metabolickými problémy a s tím je spojená i nadváha nebo obezita. Na vině mohou stát právě hormony, včetně inzulínu, který je odvislý především na našem stress managmentu, jak jsme si společně objasnili v minulém modulu a na tom co vkládáme do úst. 

Nyní si uvedeme několik základních hormonů, kteří se podílí na našem trávení, a zároveň si povíme co dělat proto, abychom měli nejen zdravý hormonální systém, ale podpořili i zdravé trávení a vyhnuli se rozvoji inzulínové rezistence. 

INZULÍN a jakou roli v našem těle zastává...?

Jde o velmi důležitý hormon (peptidy), který vyrábí slinivka břišní. Umožňuje našim buňkám absorbovat a využívat glukózu. Pomáhá také glukóze v krvi vstoupit do buněk ve svalech, tuku a játrech a využít ji pro energií. Představte si glukózu jako malé kuličky hrášku, které se snaží dostat do svého lusku zpět. Pokud se ty kuličky dostanou zpět do svého lusku kam patří, tak si všimněte, že najednou lusk zvětší svůj objem a není již prázdný. A tak to stejně funguje s transportem glukózy do tkání jako jsou svaly a játra. 

Vaše tělo získává glukózu z jídla, které jíte. Pokud se postíte nebo když lidé trpěly hladomorem, tak naše tělo není hloupé a umí to vyřešit. Pokud tělo nepřijímá glukózu z jídla, tak ji dokáží vytvořit játra. 

Hladinu glukózy v krvi = krevní cukr (=hladina glykémie)

Pokud sníte např. jablíčko, tak hladina glukózy se zvyšuje. Slinivka břišní, která produkuje inzulin ho začne uvolňovat do krve. Ten pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi a udržuje ji na uzdě a v normálních mezích.

 Sacharidy v naší stravě spolu s částí bílkovin, které jíme, se mění na glukózu, která dává buňkám většinu jejich energie a pomáhá pohánět většinu mnoha tělesných funkcí. Zatímco tuky neovlivňují hladinu cukru v krvi.

Když jíme sacharidy nebo bílkoviny, hladina cukru v krvi stoupá, což varuje tělo, aby produkovalo více inzulinu, aby se hladiny vrátily do normálu tím, že uvede cukr do buněk. Hladiny inzulínu rostou a klesají v souladu s naší stravou a jsou také ovlivněny hladinami jiných hormonů, jako je kortizol.