Probiotika - úvod

Možná patříte mezi šťastlivce, kteří nemusí výběr probiotik řešit. Můžete si nasadit jakýkoliv preparát, aniž byste to pocítili. Nebo ještě lépe, velice brzy zažijete zlepšení zdravotního stavu. 

Ale je také možné, že patříte do druhé skupiny. Mezi lidi, kteří probiotika netolerují a musí se proměnit v detektiva, aby našli produkt, který jim bude vyhovovat. Ať už jste z první nebo druhé skupiny, v tomto kroku najdete spoustu cenných informací, které vás nasměrují.

Kroky modulu 4

Probiotika očima funkční medicíny

Střevní mikroflóra je v posledních letech velkým tématem a předmětem intenzivního výzkumu. Vliv její kvality na rozvoj a aktivitu mnoha onemocnění je nepopiratelný. V lékařských časopisech po celém světě jsou denně publikovány články, které dávají do souvislosti mikroflóru lidských sliznic a kůže s celou škálou onemocnění. Od psychiatrických diagnóz jako je deprese a schizofrenie, přes poruchy chování u dětí (autismus), až po roztroušenou sklerózu a onemocnění zažívacího ústrojí jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.

Pokud se už nějakou dobu zajímáte o celostní léčbu nějakého chronického onemocnění, nejspíš jste už o důležitosti mikrobiomu slyšeli. A já bych teď tyto informace ráda dala do souvislosti s imunitním systémem, s náladou a obecně se zdravím a nemocí.

Vývoj střevní mikroflóry

Střevní mikroflóra se začíná vyvíjet už v děloze. Plod, tedy nenarozené miminko, má ve střevě své vlastní mikroby. Přátelské mikroorganismy, které hrají důležitou roli ve vývoji imunitního systému a také metabolismu dítěte. Tyto mikroby jsou k děťátku dopravovány od matky. Proto je tak důležité starat se o střeva i v době těhotenství.

Při porodu děťátko přichází do kontaktu s poševním mikrobiomem matky, čímž se položí základy kvalitní tělesné mikroflóry novorozence. Zde vyvstává otázka císařského řezu a s ním spojeného negativního vlivu na přirozený vývoj mikroflóry. U dětí rozených císařským řezem byla pozorována změna ve složení bakteriální mikroflóry oproti dětem narozeným vaginálně. Na rozdíl od vaginálně porozených dětí totiž v první fázi osidlují střeva operativně porozeného dítěte bakterie vyskytující se v nemocnici místo těch, které má rodička v prostředí porodních cest.

Časem se stav stabilizuje, ale bylo prokázáno, že jsou děti narozené císařským řezem náchylnější k rozvoji astmatu, alergií, obezity a autoimunitních onemocnění později v životě. 

Císařský řez je úžasný a já jsem ráda, že se nám díky této operaci daří zachraňovat krásné a zdravé děti, které by vaginální porod nepřežily. Správně indikovaný císařský řez je život zachraňující zákrok jak pro dítě, tak pro matku. Ale jak už to bývá, vše má své klady a zápory. Císařský řez je jedním z rizikových faktorů pro rozvoj poruchy imunity v budoucnu.

Po porodu nastupuje kojení, což je další proces, kdy děťátko polyká přátelské bakterie od matky z kůže a mlékovodů. Tímto je zajištěno optimální osídlení celého zažívacího traktu od dutiny ústní až po konečník mikroorganismy. Čím kvalitnější mikroflórou disponuje matka, tím lépe pro dítě.

Viděla jsem spoustu novopečených maminek, které se velice snažily, ale kojení se jim nedařilo. U některých žen se laktace zastavuje ze zdravotních důvodů. Většinou je taková situace pro ženu psychicky extrémně náročná a já o tom nepíšu proto, abych ještě přiživovala poporodní depresi. Pokud žena podstoupila císařský řez, nebo/a nemůže z nějakého důvodu kojit, lze tvorbu mikroflóry podpořit probiotiky pro novorozence, přikládáním miminka, něžnými doteky a bondingem.

Kojení a jeho vliv na vývoj dítěte

Mléko, které novorozenec pije, je také velmi zásadní. Látky v něm obsažené totiž ovlivňují kvalitu mikroflóry a funkci střevní bariéry, jež je klíčová pro správný vývoj imunitního systému. Proto je nesmírně důležité, co kojící matka jí / jaké umělé mléko je dítěti podáváno, jelikož tento fakt bude určovat jeho zdraví v budoucnu.

Látky obsažené v mateřském mléce:

– Komplexní IgA protilátky zajišťující dítěti slizniční imunitu (obrana proti „zlým“ mikrobům ve střevě, v dýchacích cestách, v močových cestách…).

– Komplexní IgG protilátky chránící dítě proti infekcím, které již matka prodělala.

– Protizánětlivé cytokiny, které modulují imunitní systém a zajišťují rozvoj tolerance potravin (TGF beta, interleukin 10, …)

– Probiotka od matky.

– Antimikrobiální látky (laktoferin, IgA, …).

 

– Růstové faktory (EGF, TGF beta, …).

Látky obsažené v mateřském mléce, které mohou narušit vývoj imunitního systému dítěte:

– Toxiny z vnějšího prostředí (těžké kovy, deriváty ropy…),

– léky, které žena během kojení užívá,

– dráždivé potraviny v mléce, …

Dítě rozené císařským řezem s predispozicí k alergii na bílkovinu kravského mléka, krmené umělým kravským mlékem, nemá úplně nejlepší podmínky pro správný vývoj střevního a imunitního zdraví. Takové děťátko pravděpodobně bude trpět na koliky a je velká šance, že se u něj v průběhu života rozvine alergie nebo autoimunitní onemocnění. 

Děti jsou úžasné a jejich tělíčka mají obrovskou schopnost regenerace. Proto se často překryje fakt, že mají narušený střevní mikrobiom, a tím pádem i vývoj imunitního systému. U těch citlivějších se toto narušení projevuje například atopickým ekzémem, průjmy, častými onemocněními dýchacích cest a podobně.

Zlom však často přichází v období dospívání, kdy změna hormonální rovnováhy, špatné stravovací návyky a stres často vedou k propuknutí choroby v plné síle. Proto jsou autoimunitní onemocnění diagnostikována nejčastěji mezi 12. a 25. rokem života. To stejné se samozřejmě může stát dříve nebo později, v závislosti na životním stylu a genetické predispozici konkrétní osoby.

Jak podpořit vývoj zdravého mikrobiomu u dětí, které nejsou kojeny:

– Vybírejte umělá mléka ve formě hydrolyzátu.

– Vyzkoušejte oslí mléko, výbornou alternativu mléka mateřského.

– Podávejte probiotika pro novorozence.

– Pokud používáte hydrolyzát kravského mléka, podávejte dítěti také laktoferin.

S čím nám pomáhají naše přátelské mikroorganismy?

Vědci tvrdí, že máme v těle mikroorganismů více než buněk. Mikroby jsou tak malé, že je nevidíme pouhým okem. I přesto však jejich celkové množství v jednom člověku váží až 3 kg! V mikrobiomu najdeme bakterie, kvasinky, viry, archea a eukaryota. Je to docela pestrá parta.

Funkce střevních mikrobů:

 Produkují substance, které dopravují vitamíny, minerály a další živiny do krevního oběhu.

 Regulují slizniční imunitu.

 Produkují látky s antibiotickým, antivirotickým a antimykotickým účinkem, čímž zajišťují obranyschopnost proti „zlým“ infekčním mikrobům.

 Stimulují střevní buňky k tomu, aby se množily a zajišťovaly soudržnost a funkčnost střevní sliznice.

 Blokují růst a kolonizaci střeva (gram negativními) patogenními bakteriemi.

 Snižují koncentraci bakteriálního toxinu (LPS) v krvi, čímž působí protizánětlivě.

 Posilují střevní bariéru mezi vnějším a vnitřním prostředím.

 Kvalitní mikrobiom zajišťuje zdravý vývoj imunitního systému, čímž působí jako prevence alergií a přecitlivělosti.

 

 Produkují enzymy, které pomáhají štěpit potravu.

 Syntéza vitamínů skupiny B a vitamínu K.

 Produkují látky, jež napomáhají hojení buněk střevní sliznice, dodávají jim energii a působí proti vzniku rakovinného bujení.

 Produkce minerálů (zejména vápník).

 Snížení hladiny cholesterolu v krvi.

 Podpora metabolismu laktózy.

 Zpracování toxinů z okolního prostředí.

 Detoxikace jater.

 A mnoho dalších benefitů, o kterých ani nevíme…

A teď už se pojďme podívat na probiotika

Probiotika jsou izolované kmeny „hodných“ bakterií. Probiotika používáme v léčbě velmi rády a výsledky přichází brzy po jejich nasazení. Z léčby probiotiky benefitují jak lidé se zažívacími obtížemi všeho druhu, s IBD (ulcerózní kolitida, lymfocytární kolitida, Crohnova choroba) nebo IBS, tak i všichni s autoimunitním onemocněním nebo alergií. 

U těchto lidí totiž pravidelně bývá narušen mikrobiom. Tedy je přítomna nerovnováha mezi obyvateli střevního ekosystému, které se říká disbióza. Pokud je disbióza dlouhodobá záležitost, dochází časem ke zmnožení také patogenních, nebo potenciálně patogenních bakterií, hub a kvasinek. To vše přispívá ke zvýšení propustnosti střevní sliznice se všemi imunologickými důsledky. Dále také patogeny mohou způsobovat střevní zánět, krvácení a vznik vředů.¨

Úkolem probiotických přípravků je doplnit „hodné bakterie“, čímž zároveň snižujeme počty těch „zlých“. Hodné bakterie totiž obnoví funkci střevní bariéry ochrannou v podobě „zabraných míst pro patogeny“.

Dále komenzální „hodné“ bakterie produkují spoustu látek, enzymů a vitamínů, jež pomáhají zajistit správnou funkci střeva, včetně produkce ochranného hlenu. Střevo je pak schopné efektivněji vstřebávat živiny, čímž se urychlí proces uzdravení.

Nezapomínejte na celostní přístup!

Mikrobiom nelze léčit jen nějakou kapslí nebo práškem. Externě doplněné mikroby (probiotika v prášku) budou potřebovat vhodné podmínky pro život a rozmnožování. Proto nespoléhejte jen na doplňky stravy a kvašené potraviny. Vždy k onemocnění přistupujte celostně, řešte stravu, stresovou zátěž, pohyb atd. Pojďme se teď ale pobavit hlavně o probiotikách, které můžete použít v léčbě.

Většina probiotik na českém trhu jsou na vyhození. Přes velkou reklamu je jejich efektivita zanedbatelná a mohou napáchat více škody než užitku. 

Například u histaminové intolerance musí být člověk velice opatrný. Nevhodná probiotika mohou jeho stav výrazně zhoršit. Některé mikroby totiž produkují histamin, což může někomu, kdo jej nedovede metabolizovat, velmi uškodit. Když mluvím o kvalitních probiotikách, mám na mysli ty, které jsou kultivovány z jídla. Uměle vypěstované bakterie (SO, SBO, HSO, …) mají úplně jiné vlastnosti a mohou samy o sobě způsobovat vzplanutí choroby.

Jaká máme probiotika?

Existuje celá řada probiotik, která v léčbě můžeme využít. Dnes se budeme věnovat teorii a zítra vybereme probiotika pro vás. A určitě tuto část nepřeskakujte, obsahuje spoustu cenných informací. 

Bifidobakterie a laktobacily

Bifidobakterie tvoří velice důležitou část obyvatelstva střeva. Napomáhají zpracovávat vlákninu a sacharidy, zabraňují rozvoji střevní infekce a produkují důležité látky jako jsou vitamíny skupiny B a mastné kyseliny. Bifidobakterie tvoří asi 10% lidského mikrobiomu. 

Laktobacily si své jméno vysloužily díky produkci enzymu (laktáza), který štěpí kyselinu mléčnou. Používají se v léčbě průjmů a celé škály zažívacích obtíží. Spolu s bifidobakteriemi tvoří základ zdravého střevního prostředí. 

Probiotika s obsahem bifidobakterií a laktobacilů do léčebných protokolů zařazujeme prakticky vždy pro jejich evidentní efekt v terapii mnoha onemocnění. 

Kdo bude benefitovat z užívání probiotik s obsahem bifidobakterií a laktobacilů?

– lidé s celiakií, obezitou, cukrovkou, astmatem a alergiemi, kteří mají statisticky méně bifidobakterií/laktobacilů, než lidé zdraví,

– lidé s projevy dráždivého tračníku (plynatost, průjmy, zácpa, bolesti břicha),

– lidé s diagnózou IBD (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida…), divertikulitidy, lupénky a chronického únavového syndromu… vlastně obecně lidé s autoimunitním onemocněním. 🙂

– lidé s vysokým BMI (obezita) a se zvýšeným krevním cholesterolem, 

Bifidobakterie a laktobacily podporují zdraví mozkové a nervové tkáně, působí antidepresivně… A mají celou řadu dalších zdravotních benefitů pro náš organismus. 

My v naší praxi používáme jak probiotika více kmenová, tak jedno kmenová jak se dozvíte v zítřejším kroku. Tady jsou naše oblíbené produkty od značky Customs, se kterými nejčastěji pracujeme: 

1. jedno kmenová- L. Acidophyllus, L. Rhamnosus, L. Plantarum, L. Reuteri, B. Longum 

2. Více kmenová bez D laktátu, která většinou tolerují i citliví lidé

3. 4/5-kmenová s obsahem bifidobakterií nebo laktobacilů

4. 6-ti a 11-ti kmenová probiotika s obsahem bifidobakterií a laktobacilů.

Dále používáme tyto značky: Smidge, Garden Of Life, Dr. Formulated, Dr. Mercola, Viridian

Půdní probiotika

Půdní probiotika jsou bakterie, které se získávají z půdy. Proto se jim říká půdní. Nejsou tedy běžnou součástí naší mikroflóry. V medicíně se využívá jejich schopnosti vytvářet odolné spory, které chrání střevo před infekcí. Při jejich testování se vychází z faktu, že bychom za přirozených okolností trávili celý život v přírodě a přicházeli s těmito mikroorganismy do kontaktu. A tato teorie se potvrdila. Užívání půdních probiotik se vyznačuje celou řadou zdravotních benefitů na náš organismus: 

  • Eliminace toxinů z krevního řečiště,
  • snižování cholesterolu,
  • protizánětlivý účinek,
  • podpora imunitního systému,
  • rychlejší metabolismus
  • Ochrana DNA,
  • Syntéza vitamínů a produkce antioxidantů

Půdní probiotika se vyznačují jejich velkou odolností. A to jak vůči kyselině v žaludku a trávicím enzymům v zažívacím traktu, tak vůči zevním vlivům včetně antibiotik. Díky tomu není nutné uchovávat je v lednici a jsou probiotikem volby v případě antibiotické terapie. Hravě přežijí průchod trávicí soustavou a uchytí se na stěně střeva, kde jsou potřeba. Půdní probiotika tvoří momentálně minoritu na trhu s doplňky stravy, ale jejich popularita rychle narůstá. 

Mezi půdní probiotika patří kmeny:

  • Bacillus
  • Sporolactobacillus
  • Sporosarcina
Nevýhodou sporových probiotik je jejich potenciální patogenita. Tedy schopnost „způsobovat problémy“, a to zejména u jedinců se zranitelným imunitním systémem. V případě autoimunitního onemocnění, které je lokalizované v zažívacím traktu, půdní probiotika nedoporučujeme. Stejně tak u lidí se zažívacími potížemi je nutné být obezřetný. Půdní probiotika totiž mohou vyvolat průjem, nevolnost, zvracení a plynatost.  
 
Naše oblíbené značky, které používáme: 

 

Dr. Mercola

– Biocidin

– Microbiomelabs

– Puhdystamo

Clostridium butyricum

Clostridium butyricum je probiotikum, které se vyskytuje jak v lidském střevě, tak v půdě, stejně jako půdní probiotika. Patří do stejné rodiny jako infekční a patogení Clostridium difficile, nebo Clostridium perfrigens. A stejně jako to je u jiných půdních probiotik, pokud je ho ve střevě příliš, může způsobovat potíže. 

Takovou situaci jsem však ještě neviděla. Naopak pravidelně pracuji s lidmi, kteří mají Clostridia produkující butyrát málo a z užívání probiotik s jeho obsahem profitují. Clostridium butyricum se totiž vyznačuje schopností butyrát produkovat v mnohem větších dávkách, než jiná butyrát produkující probiotika osidlující naše střevo. 

Zdravotní přínosy C.Butyricum:

– podpora hojení střevní sliznice, oprava střevní sliznice,

– stabilizuje hladinu krevního cukru

– napomáhá trávení cukrů a zpracovávání vlákniny

Kdy zvolit C. Butyricum:

– Pokud jej máte ve střevě nedostatek na základě vyšetření mikrobiomu,

– Pokud Vás trápí zácpa nebo průjem,

– Při nadýmání a plynatosti, 

– Při střevní infekci a dysbióze,

– V případě cukrovky 2. typu, obecně u autoimunitního onemocnění jako doplněk léčby.

Používáme produkt od značky Pendulum. 

PS: na obrázku je ghí, které se pyšní vysokým obsahem butyrátu. Proto je tak populární u lékařů východní medicíny 🙂

Akkermansia muciniphylla

Akkermansie tvoří asi 1-5% naší mikroflóry. Jde o úžasný mikrob, o kterém se zatím moc nemluví. Přestože není ve stínu laktobacilů a bifidobakterií moc vidět, je stejně jako tyto známé bakterie klíčovou složkou mikroflóry. Je totiž spojována se zdravím a nižším výskytem chronických onemocnění.

Akkermansie je důležitá nejen pro střevní zdraví, ale její přítomnost dokonce zvyšuje odpověď na imunoterapii jak v léčbě autoimunit, tak onkologických onemocnění. V překladu to znamená, že zvyšuje účinnost imunoterapie aniž by bylo nutné zvyšovat její dávky.

Akkemansia je jiná, než ostatní „hodné“ bakterie v našem střevě. Její jedinečnost tkví ve schopnosti modulovat tloušťku střevní sliznice, což ji udržuje zdravou. A právě proto lidé, kteří mají dostatek této bakterie prakticky netrpí syndromem propustného střeva, které tvoří podklad vzniku autoimunitního onemocnění ale také celé řady dalších chronických potíží od zažívacích problémů až po hormonální nerovnováhu.

Akkermansia však nepůsobí pouze na střevo. Má vliv na imunitní systém, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu v krvi a zrychluje metabolismus. Proto je v zahraničí oblíbeným doplňkem v léčbě cukrovky, ale také obezity a nadváhy. Užívání Akkermansie je totiž spojeno s hubnutím.

Vzhledem k tomu, že aktivně provádíme testování mikrobiomu u mnoha pacientů víme, že je Akkermansia muciniphila nedostatkovým „zbožím“ u všech lidí se zažívacími potížemi. Také lidé s autoimunitou obecně pravidelně trpí nedostatkem této úžasné bakterie. A tak považujeme probiotikum Akkermansia muciniphila za důležitou součást léčby střeva. 

Více o Akkermansii v článku zde:  Akkermansia muciniphila, přátelská bakterie, která bohužel chybí prakticky každému člověku s autoimunitou (terezafeltoni.cz)

Používáme produkt od značky Metagenics nebo Pendulum.

Saccharomyces boulardií

Saccharomyces boulardií je velice oblíbené probiotikum. Velice rády jej doporučujeme na cesty, ale také obecně jako prevenci rozvoje střevní infekce či dysbiózy, zejména pak v průběhu antibiotické léčby, které statečně odolává. Jde o probiotikum volby v případě parazitické nebo kvasinkové infekce. Odbourává totiž sacharidy, kterými se patogeny živí.

Saccharomyces není bakteriálního původu jako všechna výše uvedená probiotika, ale jde o houbu. Díky tomu nám nabízí celou řadu zdravotních benefitů, o které můžeme doplnit celý terapeutický plán. Saccharomyces nezůstává navždy ve střevě, ale harmonizuje jeho vnitřní prostředí, zajišťuje rovnováhu mezi střevními mikroby a následně je vyloučena stolicí. 

Zdravotní benefity S. Boulardií:

– Stimuluje imunitu, 

– Snižuje pH v žaludku, což je důležité v léčbě refluxu, 

– Napomáhá metabolizovat a vstřebávat sacharidy.


Používáme značky Optibac a Viridian, Puhdistamo má potom Saccharomyces v kombinaci s půdním probiotikem, které nádherně odolává antibiotické léčbě.  

Tak a máme hotovo. Popřemýšlejte si dnes nad tím, která probiotika by mohla být vhodná pro Vás 🙂

My v našich léčebných plánech často kombinujeme více preparátů. Základem jsou samozřejmě Bifidobakterie a/nebo Laktobacily. K nim potom přidáváme další uvedená probiotika dle potřeb daného klienta. 

Zítra se podíváme na to, co by mohlo být právě pro Vás.