Mikrobiom a jeho vliv na lidské zdraví
Důležitost mikrobiomu…
Kroky 4. modulu
– Probiotika- úvod
– Jak vybrat probiotika
– Prebiotika se vším všudy
– Probiotika a prebiotika ze stravy
– Infekce a dysbióza
Začněte úvodním videem:
Ekosystém našeho střeva
Krásný den, tento týden se budeme věnovat lidskému mikrobiomu a jeho vlivu na Vaše zdraví. Toto téma jsme již naťukli, když jsme si povídali o propustnosti střevní stěny, jež je podkladem vzniku autoimunitního onemocnění. V tomto týdnu se však na přátelské a nepřátelské mikroby podíváme pod lupou.
Vzpomeňte si, jak jsme na začátku programu lidský mikrobiom přirovnávali k deštnému pralesu. K ekosystému, ve kterém má každý živočich a rostlina své místo. Když se jeden druh přemnoží, začne vytlačovat jiný. Vzniká nerovnováha, která vyústí ve změny životních podmínek i ostatních tvorů a rostlin. Celý systém se začíná adaptovat. Pokud to však nedovede udělat dost rychle, začíná trpět. Někteří tvorové umírají, jiní se naopak množí a příliš rychle požírají například rostliny udržující vláhu a teplotu pralesa. To poškozuje celý ekosystém.
Stejně tak spolu ko-existují mikroby v našem střevě, na kůži a na sliznicích. Vytváří bohatý ekosystém tvorů, kteří si navzájem poskytují dokonalé podmínky k životu.

Jak nám přátelské bakterie pomáhají udržovat zdraví
Mikroby produkují celou řadu enzymů, které pomáhají štěpit potravu na molekuly, jež pak putují do lidského organismu a vyživují tkáně. Dále syntetizují celou paletu vitamínů, minerálů a dalších látek. Například butyrát, který je výživou pro střevní buňky. Existují bakterie, které produkují hlen, chránící střevní sliznici.
Každý z přátelských mikrobů má na střevní sliznici své místo. Takové malé teritorium, které si chrání a nedovolí patogenům, aby se v tomto místě na sliznici střeva přichytili. Používají k tomu chemické zbraně, které narušují buněčnou stěnu a metabolismus „zlých“ mikrobů.
Naše mikroflóra zastává celou řadu metabolických a fyziologických funkcí, které jsou nezbytné pro naše zdraví. A pokud mluvíme o autoimunitním onemocnění, péče o mikrobiom, je základním krokem v léčbě propustného střeva. Na naší klinice mikrobiom vyšetřujeme a bohužel je zjevné, že téměř každý člověk, který trpí autoimunitou, má ve střevě dysbiózu.
Disbióza
Dysbióza je stav, kdy je ve střevě nevyvážený poměr určitých bakteriálních, virových a mykotických kmenů. To má za následek narušení ekosystému tak, jako když jsme se bavili o deštném pralese. Nemluvím tu o zjevných infekcích, jako je například salmonelóza. Dysbióza je stav, kdy se přemnoží mikroby, které má ve střevě každý, i zdravý člověk.
Následkem toho se sníží množství jiných kmenů. Například těch, které produkují sliznici vyživující butyrát. Dysbióza se také pojí s potravinovými přecitlivělostmi. Často vídáme, že přecitlivělému člověku chybí například mikroby, které štěpí oxaláty nebo histamin.
Dysbióza je vlastně forma infekce, kterou musí řešit každý člověk s autoimunitou. Nezapomínejme, že autoimunita začíná ve střevech.
Probiotika a prebiotika

V léčbě dysbiózy samozřejmě využijeme PREbiotika a PRObiotika. Jak ve formě doplňků stravy, tak přirozená probiotika z jídla. Pojďme si nejprve proklepnout suplementy, které pravidelně používáme na začátku celostní léčby. U některých lidí je dokonce nutné používat je několik měsíců až let, než si ve střevě vytvoří podmínky, které přátelským mikrobům dovolí zůstat natrvalo a množit se ku prospěchu svého hostitele, tedy Vás.
Jak podpořit mikrobiom
každý člověk má své potřeby. Probiotika a prebiotika mohou podpořit vaše zdraví v mnoha oblastech, od stavu srdce po duševní pohodu, alergie a ekzémy. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mohou pracovat ve vašem střevě a podporovat tělo mnoha způsoby. Klíčem je rozmanitost a rovnováha mezi mikroby.
První věc, kterou můžete udělat pro svoji mikrobiotu, je v maximální možné míře eliminovat vše, co ji může poškozovat. Sem patří především látky jako antibiotika, umělá sladidla, cukr, neekologické produkty, průmyslově zpracované potraviny, GMO potraviny, ale rovněž i příliš steriliní prostředí.
Další strategií je přijímat spoustu zdravé vlákniny, která nakrmí vaše dobré bakterie. Vláknina jsou přirozená PREbiotika. Vlákninou se vaše prospěšné střevní bakterie, jako jsou laktobacily a bifidobakterie živí. Následně je důležité do jídelníčku přidat kvalitní probiotický doplněk stravy, který urychlí růst hodných bakterií a podpoří rozvoj prosperujícího a rozmanitého mikrobiomu.
Jsem přesvědčená, že by měl každý člověk užívat probiotika .
– Denní užívání probiotik udržuje váš mikrobiom v rovnováze, což udržuje zdravý trávicí trakt, zmírňuje zažívací potíže, podporuje pravidelné vyprazdňování a celkovou pohodu.
-Užíváním probiotik podpoříte udržení optimální hmotnosti, jelikož správně cílená probiotika blokují vstřebávání tuků z potravy a zvyšují množství tuku vyloučeného stolicí.
– Pamatujte také, že 80 % vašeho imunitního systému je ve střevech.
– Užíváme probiotika, abychom napravili špatné trávení, podpořili pravidelné vyprazdňování a osídlili střevo dobrými bakteriemi.
Problémem mnoha probiotik na trhu je, že je nelze nasadit v případě některých potíží, jako je např. SIBO. Některá probiotika také mohou zhoršit vaše symptomy. Výběr probiotik je proto důležité konzultovat s odborníkem v návaznosti na potíže, které Vás trápí.
V tomto modulu budete mít připravený rozcestník, kde si vyhledáte vhodný produkt pro Vás. Vhodné jsou také diagnostické testy střevního mikrobiomu, kdy na základě vyšetření cíleně vybíráme konkrétní probiotika a případně přírodní antibiotika.

Dávkování probiotik a prebiotik
Další otázkou je dávkování probiotik a prebiotik. Pokud se jejich množství přepálí, mohou se zvýraznit či zhoršit projevy základního onemocnění. Nedostatečná dávka je zase neefektivní. Jak tedy určit svou vlastní individuální dávku? Na toto neexistuje univerzální návod.
Probiotika nejsou léky, jejichž hladinu v organismu můžete změřit nějakým krevním testem. Nemají maximální ani minimální dávku. A proto se na dávkování budeme ptát toho nejpovolanějšího lékaře, Vašeho těla.
Když se nasazují probiotika, je vždy nutné zvážit základní onemocnění. O tom už mluvila Stefania a já s tím souhlasím. Člověk s histaminovou intolerancí nebo krvácejícím střevem většinou nebude tolerovat tak vysokou první dávku, jako někdo, kdo nemá zjevné zažívací potíže a trpí například autoimunitní hepatitidou, tedy zánětem jater.
Obecné pravidlo je takové, že začínáme na základní dávce a postupně ji navyšujeme. Sledujeme tělo, jak na probiotika reaguje a den po dni množství probiotik zvedáme. Základní dávka může být špetka, ½ kapsle, nebo malá odměrková lžička jednou za den. Postupně se dostáváme až na velkou odměrku či celou kapsli 3x denně.
Stejné je to s PREbiotiky, tedy výživou pro střevní bakterie. Příliš vysoká dávka způsobí nadýmání, bolesti a dyspeptické potíže. Stejně jako u probiotik je vhodné začínat na malé dávce, kterou postupně navyšujeme. A to jak v případě PREbiotik z prášku, tak u PREbiotik z potravy, které jak říkala Stefi, všichni známe pod pojmem vláknina.
Jídlo je tím nejlepším zdrojem jak přirozených PREbiotik, tak PRObiotik. Pojďme se teď na ně podívat zblízka.

Prebiotika a probiotika ze stravy
Skvělým zdrojem PRObiotik jsou fermentované potraviny. Fermentované potraviny mají spoustu výhod pro naše zdraví respektive pro naši mikrobiotu. Mají však i své nevýhody, o kterých možná spousta z vás ještě neví.
Fermentované potraviny se připravují pomocí procesu lakto-fermentace. Bakterie, kvasinky a další mikroorganismy rozkládají cukr a škrob v potravinách a přeměňují je na kyselinu mléčnou. Kyselina mléčná vzniklá během fermentačního procesu je přírodní konzervant. Inhibuje růst škodlivých bakterií. Proces laktofermentace může také přidat nutriční hodnotu vašemu jídlu. Produkují se při něm vitamíny B, Omega 3 mastné kyseliny a trávicí enzymy, které se nevyskytují v potravinách před fermentací.
Během fermentačního procesu vznikají enzymy, živiny a také PREbiotika. Ta se pak stávají výživou pro PRObiotika, která se díky nim rychle množí. Fermentované potraviny mají velmi vysoký obsah PRObiotik a PREbiotik. Ta se dostávají do našeho střeva, kde doplňují a vyživují stávající mikroflóru. Fermentované potraviny obsahují mnoho dobrých mikrobů a probiotik.
Stejně tak se v nich ale množí mikroby „špatné“. To znamená, že i když je pravda, že fermentované potraviny mají zdravotní přínosy, mohou ve skutečnosti způsobit více škody než užitku tím, že udržují střevní infekce! A to platí zejména pro jedince, kteří trpí SIBO nebo kvasinkou infekcí. Proto při práci s klienty vždy doporučuji vyhýbat se zpočátku veškerým fermentovaným potravinám, jíst umírněně vlákninu a osídlit střevo kvalitními probiotiky.
Pro perfektní zdraví Vašich střev doporučuji po osídlení vždy udržovací dávku kvalitních probiotik a postupně zařazovat fermentované potraviny za předpokladu, že budou tolerovány.

Propustné střevo a mikrobiom
Mikroflóra je klíčová, když řešíme autoimunitu. Ovlivňuje totiž také zdraví střevní sliznice. A jak už jsme si říkali v předchozích modulech, stav střevní sliznice je podkladem autoimunitní reakce. Vedle stravy a probiotik můžeme v léčbě využít celého spektra bylin a suplementů.
Našimi oblíbenci jsou například L-glutamin, Aloe vega, trifala a další přípravky, které po tisíce let používají lékaři východní medicíny. Ve funkční medicíně spojujeme benefity tradičního učení a moderních poznatků. Našim motem je zahrnout v léčbě všechno, co pomáhá. Propojením péče o mikrobiom a sliznici střeva dosáhnete těch nejlepších výsledků, když se bavíme o hojení propustného střeva. Tak se teď pojďme společně pustit do studia.