Lekce 5 - Do akce!
Úspěch nepřichází přes noc, ani za týden. A většinou ani nepřijde, když mu nejdeme naproti. Bez akce prostě nejsou výsledky. Takže se nachystejte na cestu, vylaďte svou mysl, dojezte zásoby některých jídel, příští týden začínáme konat! 🙂
Table of Contents
V dnešním kroku si budeme povídat o tom, jak se budeme stravovat v následujících dvou týdnech a také proč. Chci abyste věděli, proč dané kroky děláte. Jen tak totiž budete motiváni pokračovat a dojít až k výsledkům.
Příští týden začneme s úvodní očistou. Očista je procedura, kterou využívají všechny směry východní medicíny, ať už formou půstů nebo bylin. Budeme se učit o detoxikaci těla. O podpůrných procedurách, doplňcích stravy a bylinách, které účinek očisty umocní. Budeme také přidávat potraviny, které podpoří tělo v hojení.
Než ale přejdeme k těmto detailům, musíme se pověnovat dietě, která to celé bude provázet. Léčba jídlem tvoří až 80% celého úspěchu. To, co jíte, má přímý vliv na průběh onemocnění, ale také na vaši náladu. Potraviny, které prochází vašim zažívacím ústrojím určují, jak bude vypadat vaše střevo a mikroflóra. Dva světy, které jsou naprosto klíčové v léčbě autoimunitního a jakéhokoliv jiného civilizačního onemocnění, dokonce i v terapii zdánlivě vzdálené infekce.
Jídlo jako medicína
Když se řekne, že je jídlo medicína, vybaví se mi příběh mého manžela. Jako díte byl nucen jíst hovězí játra. Nesnášel to, vnitřnosti mu srděly a obracel se mu z toho žaludek. Jeho rodiče však byli neoblomní. Říkali mu, že pokud játra nevidí jako jídlo, má je vnímat jako medicínu. Kapky na kašel také nejsou žádná mňamka a dáme si je, když potřebujeme.
Stejnou filozofií se řídíme i ve výchově našich vlastních dětí. Po mé zkušenosti s vážným onemocněním si velice dobře uvědomuji, jak důležitou roli u mě hrálo v rozvoji i zvrácení choroby jídlo. Mé děti budou mít nejspíš genetickou predispozici k podobným potížím a proto se raději přikloním k prevenci než k peklu, kterým jsem musela projít.
Zrovna teď, když píšu tyto řádky, mě má dcera požádala o bombón. Dostala místo toho okurek a s chutí se do něj zakousla. Je zvyklá, že sladkosti několikrát denně jí u mě neprojdou. Dostane je, ale nedovolím jí cpát sladkým místo oběda. Miluje sladké a mám pocit, že by nejraději jedla jen zmrzlinu a bombóny.
Já jí opravdu chci dopřávat věci, které má ráda. V tomto případě jsem se však rozhodla dopřát jí zdraví. V porovnání s krátkým požitkem ze sladkosti je to dle mého nározu mnohem cennější.
Začněte vnímat jídlo jako medicínu.
Žádná bylinka, doplněk stravy a časem dokonce ani lék nebudou fungovat, když budete každý den ničit své tělo jídlem. Ani neustálá meditace většinou nestačí k tomu, aby opravila tělo, které je denně zahlcované jídlem chovajícím se jako úhlavní nepřítel.

Jídlo jako medicína v našem podání
Má startovní pozice byla před šesti lety nejspíš jednodušší, než ta vaše. Byla jsem tak vyděšená a mé střevo bylo tak poškozené, že jsem se bála cokoliv sníst.
Hledala jsem, co mám dělat. A do vyhledávače mi skočil Andrew Perlot. Mladý kluk, který trpěl ulcerózní kolitidou a zachránila ho živá strava. Hned jsem mu napsala a on obratem odpověděl. Nezvládala jsem v té době tolerovat živou stravu a on mi poradil držet 28 dní půst o vodě s tím, že se střevo zhojí a já budu moci začít.
O vodě jsem ale vydržela jen pár dní. Následně jsem objevila elementární dietu. Pořád náročná procedura, ale oproti půstu rozhodně přijatelnější.
Za pár týdnů se mi podařilo dohojit střevní sliznici a vysadit část léků, které jsem užívala. Byla jsem připravena na živou stravu, ze které jsem čerpala energii v následujících měsících.
Po čase jsem však cítila, že mi chybí maso. Prošla jsem tzv. autoimunitním protokolem, přes paleo až do stavu, že jsem už chtěla jíst, co se mi zachce.
To se podařilo, nemoc se nevracela, tak jsem popustila uzdu chuťovým pohárkům. Až v této chvíli mi došlo, jak extrémní vliv mají na průběh onemocnění dráždivé potraviny.
Jídlo byl zdroj živin, energie a mladistvého vzhledu. Ale také nemoci a bolesti
Když jsem začala jíst živou stravu, bylo to, jako by mi někdo vlil energii do žil. Už nikdy se mi nepodařilo dosáhnout toho, že jsem se cítila tak skvěle. Má pleť zářila, vlasy a nehty byly lesklé a silné. Zajímavé také je, že hemoglobin, který byl při odchodu z nemocnice 80, se během několika měsíců vyšplhal na 140, aniž bych jedla maso.
Opravdu vám přeji tuto transformaci zažít a v kurzu vám ukážu, co jsem přesně dělala.
Avšak po nějakém čase jsem začala cítit, že už nezvládnu fungovat pouze na živé straně a začala jsem zařazovat maso. Jsem přesvědčená, že to byl krok správným směrem. Cítila jsem se stále skvěle a bez problémů jsem zvládla celé těhotenství. Narodila se mi krásná holčička, má první dcera Elenka.
Po porodu přišlo nutkání začít jíst vše, čemu jsem se dlouhé měsíce vyhýbala. Díky Elence jsem se však velmi brzy vrátila nohama na zem. Ona se totiž osypala od hlavy až k patě a trpěla obrovskými bolestmi břicha. Následně se přidala zelená stolice s hlenem a krví a mě bylo jasné, že stejně jako já, netoleruje bílkoviny kravského mléka. Navíc mě začaly bolet klouby z lepku a mléka, na které jsem už nebyla zvyklá.
Vyřadila jsem mléko a Elenka byla do několika týdnů úplně bez ekzému a bez bolestí. Já měla opět více energie, ale bolesti kloubů a nově i hlavy, nepřestávaly. Vysadila jsem proto lepek, o kterém jsem si myslela, že úplně v pohodě toleruji. Bolesti během týdne zmizely.
Stefi:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Týká se to i VÁS
Lidé s autoimunitním onemocněním pravidelně trpí přecitlivělostí na určité potraviny. A je úplně jedno, jestli vám to někdo diagnostikoval či nikoliv.
Věřte mi, lidé, kteří odstraní z jídelníčku dráždivé potraviny, většinou zažijí dramatické zlepšení. Je samozřejmě jasné, že bude třeba doladit celou řadu dalších věcí. Ale tento krok je naprostý základ.
Pokud už teď víte, že nejste ochotni vzdát se požitku z dráždivých potravin, tak pro vás tento program není. Jde o nezbytný krok, bez kterého se neobejdeme.
Nelíbí se vám představa, že byste si už nikdy nedali pizzu? Víte, ono to nebude nejspíš až tak horké. Já si ji v Itálii občas dávám. 🙂 Ale jen občas. A za těchto okolností mi nepůsobí žádné potíže. A možná to bude i váš případ.
Teď se ale léčíte. A v léčbě není prostor na experimenty, protože se chcete uzdravit že?
Poperte se teď sami se sebou. Přijměte, že abyste se uzdravili, bude třeba udělat nějaké změny. Vezměte si raději zdraví, než krátkodobé prožitky. Vraťte se k přírodě a jezte opravdové jídlo. A budete v léčbě úspěšní, uvidíte. 🙂
Pojďme se teď podívat, co je potřeba dojíst/vyhodit z vaší spišky a lidničky. Opravdu vám doporučuji tato jídla vůbec nemít okolo sebe k dispozici. Bude pro vás pak jednodušší projít programem a vymáčknout z něj maximum.
Máte rodinu? Pak ji do celého ozdravného procesu zatáhněte také. Možná se budou šklebit, ale věřte mi, bude to pro ně prospěšné, i kdyby se pak vrátili k původním návykům. 🙂
1. LEPEK
Lepek se až u 80% lidí s genetickou predispozicí podílí na aktivaci chronických onemocnění, mezi které autoimunity patří. Dále se na základě studií prokázalo, že až 30% populace trpí přecitlivělostí na lepek, bez ohledu na to, zda se u nich časem projeví onemocnění či nikoliv. Ti potom po konzumaci například chleba trápí migrény, otoky, únava a podobně.
Lepek je smautoimunitní ěs bílkovin, nejznámější z nich jsou gliadin a glutenin. Je součástí všech obilovin, které jsou v dnešní době přidávány téměř do všeho a je prakticky nemožné se mu vyhnout. Není jen v pečivu, těstovinách, koláčích, pivu. Přidává se i do věcí, kde byste jej ani ve snu nečekali:
- Známá jídla:Pečivo, zákusky, dorty, koláče, cereálie, krekry, koláče, muffiny, palačinky, těstoviny, wafle, pizza, pivo, zahuštěné omáčky a polévky.
- Jídla, o kterých se to moc neví:Alkohol, bombóny a lízátka, uzeniny, maso z konzervy, kukuřičné chipsy, pražené oříšky, masox, polotovary (bramborová kaše, omáčky, polévky, krabí maso …), přílohové zelí, dresinky a omáčky jako je kečup, míchaná vajíčka v některých fastfood restauracích, veganské náhražky masa, vitamínové preparáty.
- Konzervanty a aditiva:Barviva, kypřící prášek do pečiva, aromata, kyselina citrónová (citric acid), dextriny, diglyceridy, emulgátory, enzymy, náhražky tuku, dochucovadla, škroby, glukózový sirup, maltodextrin, modifikované škroby, přírodní aromata, stabilizátory.
- Další místa mimo jídlo:Kosmetika (krémy, masky, mýdla …), zubní pasty, šampóny, léky a doplňky stravy (včetně bylinných tinktur), plastelína, barvy, obálky a poštovní známky.

… a mnoho dalších. Teď si představte, jak vysokým dávkám lepku je tělo denně vystavováno. Na snídani si spousta Čechů dá nějaké pečivo. Potom si vyčistí zuby zubní pastou, namaže si obličej krémem ze kterého se lepek vstřebává z kůže po zbytek dne. Na oběd zahuštěná omáčka a polévka z meníček. K odpolední kávě je ideální zakousnout koláč a na večeři není moc času… takže pečivo, nebo těstoviny. Pokud si člověk večer nanese ještě noční krém s lepkem, tělo má zajištěno jeho neustálý přísun v průběhu celých 24 hodin.
Že ho babička jedla a nic jí nebylo? Za prvé, dřívější lepek nebyl geneticky modifikován tak, jako valná většina rostlin, ze kterých se dnes zpracovávají potraviny. Za druhé, nebyl téměř ve všem a za třetí, každý jsme individuální. 🙂
O lepku budeme ještě mluvit. V souvislosti s autoimunitním onemocněním však musím ještě citovat mého oblíbeného doktora, z jehož publikací a přednášek často čerpám ve své tvorbě:


Já a lepek
Když se ohlížím do minulosti, mé problémy začaly už po narození. Jako miminko jsem trpěla na koliky. Moje maminka měla problémy s kojením a byla nucena mi krátce po porodu podávat umělou výživu.
Mé první příkrmy byly postavené na zeleninových a ovocných přesnídávkách. Brzy se přidaly prozánětlivé potraviny, LEPEK a MLÉČNÉ VÝROBKY.
V dětství jsem bývala často nemocná. Trpěla jsem na infekce horních cest dýchacích a na záněty středního ucha. Již ve 12 letech jsem měla opakující se vaginální výtoky a ekzém na pažích. Mí rodiče hledali přírodní cesty, jak mi pomoci. Zkoušeli jsme bylinky a homeopatika, ale neřešili jsme opravdovou příčinu, střevo. Netušili jsme, že by problém mohl být právě lepek.
Až když se mé tělo očistilo po tom, co jsem na několik měsíců přestala jíst veškeré dráždivé potraviny, začaly se odhalovat přecitlivělosti, které na první pohled nebyly vidět.
Nejsem celiak, byla jsem několikrát vyšetřena v dětství i v dospělosti. Na lepek i přesto reaguji dušností, nadýmáním. vyrážkou a brněním rukou.
2. MLÉKO
Existuje korelace mezi konzumací kravského mléka a výskytem autoimunitních onemocnění. Čím více mléka, tím více roztroušené sklerózy, cukrovky 1. typu, IBD (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida…), onemocnění štítné žlázy atd. Dle studií spouští mléko autoimunitní onemocnění až u 60% pacientů s IBD! U lepku je to až 80%.
Malé děti, které jsou krmeny kravským mlékem, mají dramaticky zvýšené riziko vzniku autoimunitního onemocnění oproti těm, které byly kojeny. Mléko je PRO-zánětlivé a molekuly jeho bílkovin jsou podobné tkáním našeho těla. A když je přítomno zvýšeně propustné střevo, velké molekuly se dostávají do krve. Imunitní systém útočí na ně, ale zároveň například na myelin nervových buněk. A právě poničený myelin je podkladem pro rozvoj roztroušené sklerózy.
Já a mléko
Už jako miminko jsem často trpěla na koliky. Moje mamka ztratila mléko po třech měsících kojení, a proto jsem byla převedena na mléko umělé. V té době neexistovaly žádné hypoalergenní varianty, ani hydrolyzované formy umělého
mléka. Dostala jsem to klasické kravské.
Mívala jsem zelenou stolici s hlenem a často také s krví. Dnes už by mé obtíže naštěstí byly klasifikovány jako alergie na bílkovinu kravského mléka. Když jsem ale byla malá já, nikdo těmto příznakům nevěnoval pozornost. Jak jsem rostla, tělo si na mléko zvyklo a stolice se normalizovala.
Problém mě však tentokrát přepadl na kůži. Trpěla jsem strašlivým atopickým ekzémem, který pokrýval velkou část mého těla včetně obličeje. Předpis byl KORTIKOIDY, a hlavně do všeho přidávat mléko. Mléko totiž alkalizuje kyselá jídla jako jahody. Ty vám způsobují ten ekzém.
Za pár let atopický ekzém zmizel, jeho místo však převzaly alergie a snížená obranyschopnost. Byla jsem neustále nemocná. 2 týdny ve škole, měsíc doma. Horečky, záněty průdušek, chronická rýma, … Začala jsem chodit na alergologii, užívat antihistaminika a desenzibilační vakcíny a pomohlo to. Po několika letech jsem konečně mohla chodit normálně do školy…

Puberta přinesla totální hormonální rozvrat a já tomu nasadila korunu v podobě hormonální antikoncepce. Začala jsem otékat, trpěla jsem premenstruačnímsyndromem. Na mé kůži se dělaly boláky. Měla jsem čím dál více chlupaté nohy a také místa, kde ženy většinou chlupy ani nemají. Mastily se mi vlasy a musela jsem si je umývat denně, aby vypadaly dobře.
Ale přišla další rána. Ve 22 letech mi byla diagnostikována ulcerózní kolitida, která se během pár let proměnila v pankolitidu a podezření na Crohnovu chorobu. Pak naštěstí přišel zlom. Rozhodla jsem se vyléčit a na svých cestách jsem zjistila, že právě mléko je pro mě ta nejhorší možná potravina, která se výrazně podílela na rozvoji a aktivaci alergií, potížích s pletí, s hormonální nerovnováhou a také na propuknutí autoimunitního onemocnění.
Stejně jako většina lidí jsem však přes obrovské problémy paradoxně netušila, že mám s mlékem a mléčnými výrobky problém. Občasné pobolívání hlavy, premenstruační syndrom, potíže se zažíváním, …, to má přece každý, ne? To je přece normální… Ale ne, není normální, že vás každý týden bolí hlava, a není normální, že máte téměř každý den průjem nebo zácpu. Je to varovný signál, který by neměl být ignorován.
3. Cukr
Jsme přesvědčené o tom, že právě nadměrná konzumace cukru stojí za rozvojem valné většiny civilizačních onemocnění, mezi které autoimunity rozhodně patří. V přírodě neexistuje nic tak izolovaného a sladkého jako je cukr. Náš organismus není na jeho příjem přizpůsoben a reaguje na jeho přítomnost v krvi vyloučením excesivního množství hormonu jménem inzulin. Díky inzulinu cukr vplouvá do buněk, které jej využívají primárně jako zdroj energie.
Na začátku jsme možná schopni vypořádat se s náporem cukru a inzulinu. Časem se ale organismus vyčerpává a cukr se v podobě glukózy váže na bílkoviny v našem těle. Tento proces jménem glykace má za následek oxidativní stres, který poškozuje buňky a struktury našeho těla. Je podkladem stárnutí a rozvoje choroby.
Cukr také vyživuje patogenní mikroorganismy na kůži a sliznicích. Krásným příkladem je kvasinková infekce (Candida) a syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO). Cukr a sladidla kompromitují imunitní systém a zatěžují nadledviny.
Závislosti na cukru se nejlépe zbavuje jeho kompletní eliminací tzv. „ze dne na den“. Odstraňte z domácnosti cukr v jakékoliv podobě, tedy řepný i „zdravý“ třtinový. Pokud budeme mluvit o terapeutické dietě, není vhodný ani cukr z kokosové palmy, sirupy (agávový, rýžový, kukuřičný), melasa apod. Na začátku (nejméně po dobu 30 dní) doporučujeme vyřadit také med a javorový sirup. Pokud budete mít chuť na sladké, uspokojujte vaše chuťové buňky ovocem, nejlépe bobulovým.
Cukr nenahrazujte umělými sladidly. Většina umělých sladidel jsou totiž neurotoxiny. Obzvláště potom aspartam, který poškozuje nervové buňky a centrální nervovou soustavu, mozek. Umělá sladidla matou a zpomalují metabolismus, zvyšují pocit hladu a naopak vyvolávají touhu po něčem sladkém či po škrobovitých sacharidech, jako je chléb a těstoviny. Stejně jako cukr vzbuzují intenzivní závislost. V rozumném množství používejte pouze stevii.
4. Sója
Většina výrobků ze sóji je geneticky modifikovaná. Geneticky modifikované potraviny se označují zkratkou GMO.
Co to znamená GMO? Jedná se o technologií, která zvyšuje odolnost rostlin, což umožní zemědělcům stříkat na ně velké dávky pesticidů a herbicidů. Tyto pesticidy a herbicidy zabíjí plevel a škůdce, čímž umožní sójovým bobům růst bez poškození. Obchodníci jásají, ale naše těla trpí pod náporem toxinů, které hubí přátelské střevní bakterie a narušují hormonální signalizaci.
Samotná sója pak obsahuje tzv. fytoestrogeny. Látky s podobnou strukturou jako má náš přirozený estrogen. V dalších modulech se budeme věnovat hormonálnímu zdraví žen i mužů. Vysvětlíme si pojem estrogenová dominance. Tedy stav, kdy je v těle nadbytek estrogenu. Stav, který trápí obrovskou část populace a podílí se na aktivaci autoimunitního onemocnění. Stav, který nechceme umocňovat nadbytečnou expozicí látkám, které jej zapříčiňují.
Sója patří do skupiny luštěnin. Ty jsou typické obsahem antinutričních látek jako jsou lektiny, fytáty, goitrogeny, taniny , saponiny, atd. Ty mohou být problematické zejména u osob s autoimunitním onemocněním. Lektiny totiž dráždí střevo a to je klíčové v léčbě jakéhokoliv chronického onemocnění.
V neposlední řadě musím zmínit také sójový olej. Sójový olej patří mezi vysoce zpracované rafinované oleje. Obsahuje velké množství omega-6 (kyseliny linolové), která je PROZÁNĚTLIVÁ a zvyšuje riziko vzniku chronického onemocnění.
5. Káva
Káva je velmi oblíbeným nápojem ve společnosti. Dovoluji si říct, že jde o závislost!
Sama o sobě má káva i své zdravotní přínosy v podobě antioxidantů, které obsahuje. Vždy však záleží na její kvalitě a pražení. Velmi často se v kávě nachází plísně a je zatížená dávkou pesticidů. Takže až po skončení tohoto programu půjdete na kafe, raději zvolte bio variantu.
Kofein je silný stimulant. Hořká látka, která se nachází v kávových zrnech, čajových listech a kakaových bobech. Najdete jej také v energetických nápojích a lécích. Pravidelná konzumace kofeinu zvyšuje hladinu kortizolu a inzulínu v krvi. To všechno jsou věci, kterých se v léčbě chceme vyvarovat.
Káva také dráždí sliznici zažívacího ústrojí. Molekula kofeinu totiž narušuje střevní výstelku. Lidé trpící autoimunitním onemocněním či projevy hormonální nerovnováhy by se měli kávě alespoň v průběhu léčby vyhnout. V tomto období potřebujeme především odpočívat a ne tělo uměle stimulovat. Namísto kávy můžete zkusit pampeliškový nebo čekankový kořen, který pro vás bude naopak velkým přínosem. Pampeliška i čekanka mají detoxikační účinky a podporují činnost jater – náš hlavní detoxikační orgán o kterém si budeme podrobně povídat za pár dní.
Zkrátka a dobře, kávu teď postupně vyřaďte. Pokud pijete 1 hrnek denně, dejte si několik dní 1/2 hrnku a pak se s kávou na několik měsíců rozlučte. Pokud pijete 3 hrnky denně, postupně snižte konzumaci na 2 hrnky, na 1 hrnek, na 1/2 hrnku a pak ji pít přestaňte.
Káva by měla být požitek, ne způsob jak přetěžovat organismus ve chvíli, kdy potřebuje odpočívat. Pokud si ji tedy po ukončení tohoto programu budete dopřávat, dělejte to, protože Vás to těší. Ne proto, abyste přežili den.
6. Alkohol
Molekula alkoholu (ethanol) narušuje střevní výstelku a zvyšuje propustnost střevní stěny. Zároveň obsahuje velké množství cukru a zatěžuje játra.
Alkohol je pro naše tělo toxin, který musí odbourávat. Alkohol se v játrech štěpí na aldehydové skupiny, které tělo velmi zatěžují a musí vynaložit spoustu energie, aby je odbouralo. Alkohol proto v době, kdy se zaměřujeme na očistu a podporu detoxikačních orgánů jako jsou játra, není vůbec vhodný.
Některé alkoholy navíc obsahují toxické látky. Od umělých barviv až po postřiky. Např. víno je při pěstování je velmi zatížené pesticidy a při procesu výroby jsou do něj přidávány siřičitany, které dráždí trávicí systém a způsobují alergie.
V příštím týdnu se ještě blíže podíváme na problematiku mléka a lepku, které z jídelníčku vyřadíme. Vedle toho se pak na několik následujících týdnů vzdáme také cukru, kávy a soji. Proč jsem takto program koncipovala, se dozvíte. Předesílám jen, že všechny tyto potraviny nejsou vhodné, když léčíte autoimunitní onemocnění. Mohou jej vyvolávat, nebo zhoršovat skrze celou řadu mechanismů, a to i za předpokladu, že jako například káva obsahují i látky zdraví prospěšné.
Vysvětlím vám, co tyto potraviny dělají v těle a jak je možné, že jste na to doposud nepřišli. Proklepneme si metody testování přecitlivělostí. Avšak předtím si opět stanovíme váš výchozí bod v praktické části dnešního dne. 🙂
Užijte si krásný víkend, ať už jej pojmete v duchu dojídání zásob, nebo naopak přípravy na následující týdny. 🙂 Bude to jízda a z mé zkušenosti se na konci programu budete cítit výrazně lépe.
PS: Nezapomeňte na meditaci v komnatě mysli. 🙂