Zde Vložte Text Nadpisu
Orgánová výživa
Již naši předkové pravidelně konzumovali celé zvíře včetně orgánového masa, které bylo ceněným a oblíbeným zdrojem živin a „vnitřní síly. Zejména pak v dobách hladomoru byli lidé nuceni využít každou část ze zabitého zvířete. Naši předkové jedli i chrupavky a kosti, které využívaly například při přípravě vývaru, o kterém víme, že má hojivé a blahodárné účinky na náš organismus.
V současné době se lidé konzumaci vnitřností většinou vyhýbají. Často je to dáno i vědomím, že vše, čím bylo zvíře krmeno, se promítne do kvality jeho masa. A právě orgány jsou nejvíce zatížené toxickými látkami pocházejícími z krmiv.
Pokud však konzumované maso a vnitřnosti pochází ze zvířat z volných chovů, kdy zvířata převážnou dobu svého života tráví na pastvě a v zimních měsících jsou přikrmována pouze senem nebo senáží, jejich vnitřnosti jsou pro náš organismus doslova pokladem, protože obsahují mnoho potřebných minerálů, vitamínů a aminokyselin.
Často se setkávám s tím, že lidé jedí pouze svalovinu jako steaky a mleté maso a zcela vynechávají vnitřnosti a pojivové tkáně, které naši předkové dokázali využít a zpracovat tak všechny části ze zvířete, a tím nutričně své tělo vyživit.
Libová svalovina je bohatá na bílkoviny, zinek, selen a vitamín B12, železo a cholin. Má ale také vysoký obsah aminokyseliny tryptofanu a methioninu a velmi nízký obsah glycinu. Vnitřnosti a protein z kostního vývaru mají zase vysoký obsah glycinu, ale nízký obsah methioninu. Pokud ve stravě budeme mít spoustu svaloviny a málo orgánového masa a vývarů, v našem organismu budeme mít nepoměr methioninu a glycinu. Tato nerovnováha vede ke snížení hladiny vitamínů skupiny B a stopových minerálů. Vysoký methionin a tryptofan mohou ovlivňovat vstřebávání vitamínů B6, B2, folátu, zinku a vitamínu B12. To může vést ke UMOCNĚNÍ zánětu a zpomalení detoxikace. Methionin je navíc prekurzorem homocysteinu a čím více methioninu příjimáme ve stravě, tím více homocysteinu naše tělo bude produkovat.
Zvýšená hladina homocysteinu může vést ke zvýšené srážlivosti krve. Normální hladina homocysteinu není nebezpečná ani nezdravá. Avšak ve chvíli, kdy hladina homocysteinu vystoupí nad normu, může zatěžovat organismus.
Homocystein je specifický typ aminokyseliny, který se vytváří během metabolických procesů. Je produkován v těle jako vedlejší produkt methylace, při procesu výroby další aminokyseliny, methioninu. Pokud homocystein není efektivně metabolizován, hromadí se v těle a působí jako toxin. To působí oxidativní stres a prohloubení zánětlivých procesů.
Jedna z příčin vysokých hladin homocysteinu je např MTHFR mutace. Mutace genu MTHFR může měnit způsob, jakým někteří lidé metabolizují a přeměnují důležité živiny ze stravy na aktivní vitamíny, minerály a bílkoviny. Lidem bez genetické mutace se homocystein může zvyšovat v důsledku nutriční insuficience kyseliny listové, vitamínu B6 a B12. Lidé trpící autoimunitním onemocněním, chronickými zdravotními problémy, ale i nutričně podvyživení lidé, mohou mít vysoké hladiny homocysteinu.
Vysoké hladiny homocysteinu mohou stát za vznikem mentálních abnormalit jako jsou deprese a úzkosti. Dále zvyšují riziko srdečních problému a u těhotných žen mohou způsobit rozvoj preeklampsie.
Pravidelná konzumace vnitřností tělu poskytuje mnoho benefitů.
Pojďme se tedy podívat jaké vnitřnosti a orgány lze konzumovat a jaké přínosy nám mohou poskytnout.
JAZYK
– Jazyk je zdravá pochoutka, která obsahuje asi 70 % mastných kyselin. Lze jej přidat do mletého masa nebo si ho upravit jako steak.
SRDCE
– Srdce je skvělým zdrojem železa, zinku, selenu, vitamínů skupiny B jako je vitamín B2, B6, kyselina listová a vitamín B12.
– Srdce je obzvláště bohaté na koenzym Q10, který je důležitý pro mitochondriální zdraví. Většina lidí, kteří trpí autoimunitním onemocněním, má nedostatek koenzymu Q10 a poškozené mitochondrie.
Mitochondrie jsou organely, vlastně takové buněčné orgány. Lze je vnímat jako energetickou elektrárnu našich buněk, protože produkují energii. Mitochondrie jsou v každé buňce lidského těla s výjimkou červených krvinek. Obsahují vlastní DNA. Slouží doslova jako baterie k napájení našeho těla. Jsou odpovědné za vytváření 90 % buněčné energie ve formě adenosintrifosfátu (ATP). Podílí se i na některých metabolických dějích v našem těle.
Mitochondrie jsou však velmi citlivé k poškození, v jehož důsledku se rozvíjí všelijaké zdravotní problémy.
– Srdce neobsahuje mnoho tuku a je poměrně svalnaté. Nejčastěji se přidává do směsi mletého hovězího masa.
JÁTRA
– Játra jsou ze všech orgánů nejbohatším zdrojem živin. Obsahují biologicky dostupné formy látek, které bychom jen velmi těžko získávali z jiných zdrojů.
JáJátra jsou bohatá především na vitamín A. Obsahují kyselinu listovou, cholin a vitamin B12, což jsou živiny nezbytné pro řadu enzymatických reakcí a také například pro zdraví důležité štítné žlázy.
Játra obsahují také vyšší množství methioninu, který jak už jsem zmiňovala, vede ke zvýšené produkci homocysteinu. To je však kompenzováno obsahem kyseliny listové, vitaminu B12 a cholinu, který hladinu homocysteinu vyvažují.
– LEDVINY
– Ledviny jsou velice výživným orgánem. Pokud jde o ledviny získané z jehněte nebo hovězího skotu, který se volně pase, jejich tuk pak obsahuje množství nasycených tuků a důležitých omega 3 mastných kyselin.
– V ledvinách se tvoří deoxyamináza, takzvané DAO. Jde o enzym, který napomáhá rozkladu histaminu. Lidé, kteří trpí histaminovou intolerancí DAO postrádají. Ledviny jsou skvělým zdrojem tohoto enzymu.
– Možná vyvstane dotaz, zda histaminici mohou jíst vnitřnosti, když právě vnitřnosti jsou plné histaminu. Nezapomínejme, že každá potravina obsahuje určité množství histaminu. Avšak histamin, který lidem s histaminovou intolerancí způsobuje problémy, nejčastěji pochází z bakterií, které se ve stravě přemnoží a ne pouze z potraviny jako takové.
– Jde tedy především o čistotu a rychlou přípravu potravy. Lyofilyzované ledviny (resp. ledviny sušené mrazem ) jsou vhodné i pro histaminiky, protože během zpracování lyofilizací dochází k zastavení bakteriální produkce histaminu.
SLEZINA, BRZLÍK A SLINIVKA BŘIŠNÍ
Slinivka z těchto tří orgánů nejlépe chutná. Tyto tři žlázy obsahují unikátní bílkoviny a peptidy, které podporují imunitní systém. Jsou bohaté na stopové minerály jako je zinek a selen, které jsou klíčové nejen pro imunitu, ale i pro hormonální signalizaci.
– Jsou bohaté na bílkoviny a také omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají tlumit zánět v těle.
MOZEK
– Mozek patří mezi nejbohatší zdroje omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Obsahuje také antioxidanty jako je je karnosin, karotenoidy a tokoferoly, které chrání neurologickou tkáň před oxidativním stresem . Je bohatý na cholesterol, další mocný antioxidant, který navíc pomáhá udržovat hormonální rovnováhu.
DRŠŤKY A STŘEVA
– Dršťky jsou výstelka žaludku ovcí, koz, hovězího dobytka a jelena. Je to skvělý zdroj mikroživin, želatiny a probiotik. Dršťky napomáhají lepšímu trávení.
– Střeva jsou potom bohatým zdrojem želatiny a glutaminu. Jde o klíčové látky využívané v léčbě syndromu propustného střeva.
Je skvělé, že teď nemusíte shánět orgány pasených zvířat. Ledviny a všechny ostatní orgány lze totiž konzumovat také v lyofilizované formě se všemi jejich zdravotními benefity. Orgány, které konzumujete pak můžete pohodlně střídat nebo je cílit dle daného problému v duchu ORGÁN NA ORGÁN, který je dysfunkční. Toto střídání určitě doporučuji. Díky tomu harmonizujete tělo jako jeden celek.
Já sama si vnitřnosti vysypávám z kapslí a přidávám je do smoothie s banánem a kokosovým mlékem. Dochutit můžete i dalšími superpotravinami jako je moringa, skořice, kurkuma, baobab a spousta dalších.