Kolageny
V současné době se hodně diskutuje o kolagenu a jeho přínosech pro zdraví. Používá se v rámci suplementace i v produktech určených pro péči o pokožku.
Kolagen je bílkovina, která se nachází v našem těle. Ve skutečnosti tvoří asi třetinu obsahu bílkovin v těle. Je produkován specializovanými buňkami zvanými fibroblasty. Kolagen poskytuje také strukturální podporu organismu a je primární látkou pojivové tkáně, kam patří kosti, chrupavky a vazy.
Jak stárneme, přirozená produkce kolagenu v našem těle klesá. Můžete si toho všimnou na naší pokožce, která již není tak pevná a hladká. Kromě naší kůže má pokles produkce kolagenu vliv na zdraví našich střev, kloubů, vazů, vlasů, nehtů, zubů a kostí. Nedostatek této důležité živiny může dokonce ovlivnit životně důležité orgány, jako je srdce a játra.
Kolagen se v našem těle tvoří neustále. Jak stárneme, kolagen rychleji degradujeme a pomaleji produkujeme. Mezi faktory, které mohou produkci kolagenu narušovat patří zejména stres a toxiny v našem prostředí. Přispívá tomu také kouření a konzumace stravy s vysokým obsahem cukru a zpracovaných potravin.
V lidském těle existuje nejméně šestnáct různých typů kolagenu. Nejběžnějšími druhy jsou Typ I, II, III, IV, V a X.
– Kolagen typu I formuje šlachy, vazy, orgány a kůži. Je hlavní složkou organické části kosti.
– Kolagen typu II je vláknitý a nachází se v chrupavce.
– Typ-V najdeme v buněčných membránách, vlasech a v placentě.
– Kolagen typu X pak napomáhá při tvorbě kostí, během jejich růstu a také při vývoji a remodelaci kloubní chrupavky.
Jaké kolageny tedy používáme v rámci suplementace?
Hovězí kolagen, který je nejběžnější součástí doplňků stravy, se většinou vyrábí z kolagenu I a III. Typu. Je bohatý na aminokyseliny glycin a prolin. Hovězí kolageny podporují produkci kreatinu, který potřebujeme při budování svalů. Rybí kolagen obsahuje převážně kolagen I. Typu. Je bohatý na aminokyseliny glycin, prolin a hydroxyprolin. Rybí kolagen je lépe stravitelný než kolagen hovězí. Glycin v něm pak hraje důležitou roli při vytváření svalové tkáně.
Co vnímáme jako obrovský přínos je schopnost kolagenu podpořit hojení střevní výstelky. Tyto benefity nám nabízí zejména aminokyseliny glycin a glutamin.
V tomto týdnu jsme se věnovali tzv. syndromu propustného střeva, kdy se těsné spoje ve střevní výstelce příliš zvětší a jsou abnormálně propustné. Nestrávené částice potravy a také toxiny mohou procházet těmito otvory do krevního řečiště. To způsobuje přehnanou reakci imunitního systému, což má za následek chronický zánět. Kolagen napomáhá také vstřebávání vody ve střevech. Pro každého, kdo trpí syndromem propustného střeva nebo jinými gastrointestinálními problémy, je doplnění kolagenu účinnou doplněním léčebné strategie.
Věděli jste, že kosti jsou tvořeny z 1/3 kolagenem? Osteoblasty jsou buňky, které produkují kostní tkáň. Používání kolagenu tak působí preventivně proti rozvoji osteoporózy.
Kolagen také pomáhá udržovat zdravé zuby a nehty. Podporuje růst silných vlasů, protože je součástí kmenových buněk vlasových folikulů. Nesmíme zapomínat, že kolagen je základním stavebním kamenem pokožky. Ve skutečnosti tvoří až 70 % bílkovin naší kůže. Elasticita pokožky totiž stojí na dostatku kolagenu. Redukuje také projevy celulitidy a strií.
Kolagen udržuje zdravé vaše srdce. Je to nejhojnější protein lidského srdce a poskytuje buňkám srdečního svalu strukturální rámec. Najdeme jej také v cévách a dalších složkách kardiovaskulárního systému.
Kolagen napomáhá udržovat naše chrupavky a kosti v dobré kondici. Vazy a šlachy jsou také tvořené kolagenem. Podporuje využití glukosaminu, chondroitin sulfátu, kyseliny hyaluronové a dalších důležitých látek. V kolagenu se nachází aminokyselina glycin, která pozitivně ovlivňuje detoxikaci jater a zabraňuje jejich poškození.
Ať už se rozhodnete pro užívání jakéhokoliv kolagenu, hovězího či rybího, Vždy berte zřetel na původ suroviny, protože jen kvalitní potravina přinese vašemu tělu užitek. Stává se, že dobytek je vypuštěn do hliněných příkrmišť, kam se tráva dováží a je dokrmován geneticky modifikovanými obilovinami. Pokud je výrobek označen ceritikací grass fed, můžete jej s klidným svědomím používat.
Existuje ještě další certifikace zvaná HALAL. Halal Certifikát lze získat na cokoliv, včetně čokolády, kosmetiky, doplňku stravy a podobně. Pokud však mluvíme o halal ceritifikaci v případě masa, jde o takzvanou Halal porážku zvířete. Jde o způsob porážky zvířat, která splňuje přísná islámská kritéria, pro následnou konzumaci masa. Certifikát Halal je jedním z nepřísnějších kritérií, která musí splňovat pravidla péče o zvíře, ze kterého maso nebo kolagen pochází. Taková zvířata jsou pečlivé sledována. Při jejich chovu jsou dodržované všechny hygienické předpisy. Kontroluje se jejich krmení, zda jsou paseny a dokrmovány pouze přírodními potravinami. Zachází se s nimi jako s živými bytostmi, s respektem k jejich životu. Aby byl tento certifikát udělen, testuje se, zda v mase po porážce nejsou přítomny stresové hormony.
Zařaďte kolagen do svého jídelníčku, protože má spoustu pozitivních účinků na náš organismus. Vybírejte vždy kvalitní kolageny s certifikací a jasným původem.