Histaminová intolerance

Histaminová intolerance

Jedním z bonusů, který jsme pro vás připravili je v naší praxi velmi často řešené téma, histaminová intolerance. Často se s ní setkáváme ve spojitosti s autoimunitním onemocněním. Dnes si povíme, co to je histamin a jaký problém nám může způsobovat v našem běžném životě. Nakonec se podíváme na to, jak na tento problém najít řešení a vybrat cílené doplňky stravy.  Řekneme si také, jaké jsou možnosti řešení pomocí diagnostických testů. 

Proč někdo na léčbu reaguje jinak než ostatní? Proč Jana, která má stejnou „diagnózu“ jako Hanka, nepociťuje po změně stravy žádnou změnu? Proč mám pocit, že i když striktně dodržuji autoimunitní protokol, můj zdravotní stav se stále zhoršuje? Proč jiní po vyřazení lepku pozorují úlevu a já mám naopak pocit, že je mi hůř?

 Toto jsou otázky, které trápí spoustu lidí. Těch, kteří do léčby jídlem vkládali veliké naděje, výsledky však nepřichází. Naopak se dostavuje pocit beznaděje a zhoršení potíží.

Naše cesty nebyly jednoduché, žádná cesta každého z nás není jednoduchá. Každý máme svoji cestu a je to jen o nás, jakou cestou se vydáme. 

„Jako doktor jsem musela velmi radikálně překonat sama sebe, abych byla schopná vidět i za roh. Má léčba rozhodně nebyla super rychlá a hladká. Ani neměla nic společného s tím, co jsem se učila na medicíně. Při vysazování léků se mi vracely obtíže a opakovaně jsem krvácela ze střeva. Hodiny jsem plakala a sužoval mě strach z vývodu a operace.

Stálo mě spoustu úsilí nabrat zase odvahu a pokračovat v celostní léčbě. Aktivně jsem v sobě musela živit přesvědčení, že jsem zdravá a že to tak bude i v budoucnu. Nejednou mě napadlo, že bych měla jít zpět do nemocnice a raději začít brát léky, aby to nedopadlo tak, jak mi doktoři prorokovali.“

 

„Já to měla podobně, strach co se mnou bude. Když jsem odmítla léčbu hned po zjištění diagnózy RS (roztroušená skleróza), zda neskončím na vozíku nebo s poruchou vidění. Trávicí obtíže, které mě provázely nebyly příjemné a o hormonální dysbalanci, myomech a hypofunkci štítné žlázy, ekzémy po těle a obličeji ani nemluvě. Tím, že jsem studovala farmacií, tak jsem musela mít vše podložené. Funkční medicína a výživa mě navedla k příčině mých potíží. Při eliminaci toxických látek ze svého okolí a potravin se rozjel vlak, který jel jednou krásně pozvolně a užívala jsem si z něj výhled na nádhernou krajinu a pak se najednou rozjel velkou rychlostí a byl jak na horské dráze. Donutilo mě to pracovat na své mysli, emocích a začít řešit své traumata, které jsem v sobě dusila. 

Musela jsem vynaložit velké množství síly, vůle a odhodlání, že to dokážu a nevzdat se!  Bylo spoustu chvil, kdy jsem se brodila v lítosti: ,,Proč sakra já?“ ,,Co dělám špatně, že to je stále nahoru dolu?“ 

Dnes jsem zdravá a nemám žádné zdravotní problémy. Jezdím na koních, hospodařím, vedeme s Terezkou kliniku funkční medicíny, velký e-shop NaturaPura a hlavně jsem našla v sobě štěstí, duševní pohodu a radost ze svého života. Našla jsem cíl a smysl svého života, ve kterém se realizuji. „

Když si sepíšete svůj seznam, co jste pro sebe udělali a jak na sobě pracujete, máte tam napsán i řádek : 

,, Vnitřně chci učinit v sobě změnu, pracuji na svých emocích a prožitých traumatech z dětství.“ 

,,Jsem na sebe opravdu napojen? „

,,Vnímám to, jak se cítím nebo žiju život jako zautomatizovaný robot, který musí splnit povinnosti? „

 

A nyní se konečně pojďme společně podívat co stojí za HISTAMINOVOU INTOLERANCÍ, kterou trápí mnoho z nás a komplikuje nám průběh naší cesty ke ZDRAVÍ. 

 

Než se budeme zabývat tím, jak řešit histaminovou intoleranci, musíme jako vždy pochopit podstatu toho, jakým způsobem celý problém vzniká. Protože pouze v případě, že pochopíme procesy probíhající pod povrchem, můžeme rozklíčovat příčinu problému a nastavit optimální léčbu.

Co je to HISTAMIN?

Histamin patří mezi důležitý neurotransmiter. Podílí se na různých procesech v našem těle. 

Ovlivňuje:

– kontrakci hladkých svalů, 

– propustnost kapilár, 

– funkci srdce, 

– stimuluje žlázy s vnější sekrecí 

– a je velmi důležitý pro funkci centrální nervové soustavy. 

Jde o jednoduchou sloučeninu, kterou nazýváme biogenní amin. Histamin patří do skupiny tzv. biogenních aminů a je syntetizován L-histidindekarboxylasou (HDC) z aminokyseliny histidinu (v Golgiho aparátu).  Histidin je jedna ze základních aminokyselin v těle, která se podílí na stavbě proteinů. Považuje se za esenciální aminokyselinu, kterou si člověk nedokáže sám syntetizovat a musí ji přijímat v potravě. 

Histamin je v našem těle  téměř v každé buňce. Každý člověk si tvoří zásoby histaminu a uchovává si je v těle. Histamin je v našem těle velmi důležitá sloučenina, která zajišťuje, aby mnohé procesy fungovaly tak, jak mají.

Biologická funkce histaminu je dána vazbou histaminu na své receptory, které jsou celkem 4 a vyskytují se napříč tělem – histamin tak může v různých orgánech vyvolávat rozdílnou odpověď.  Histamin váže na své receptory. Jsou označované H1R, H2R, H3R a H4R, které jsou umístěny na cílových buňkách v různých tkáních, čímž vyvolává stahy hladkého svalstva, vasodilataci, zvýšenou vaskulární propustnost a sekreci hlenu, tachykardii, a dále stimuluje sekreci žaludečních šťáv a nervová zakončení. 

 V našem těle jsou rozprostřeny různé druhy histaminových receptorů a plní mnoho funkcí:

– Receptory histaminu H1 – Nachází se v buňkách hladkého svalstva. 

– Receptory histaminu H2 – Najdeme je v buňkách střev, kde kontrolují sekreci kyseliny, bolesti břicha a nevolnost. 

– Receptory histaminu H3: Centrální nervový systém ovládající nervy, spánek, chuť k jídlu a chování.

– Receptory histaminu H4 – Jsou v brzlíku, tenkém střevě, slezině, tlustém střevě a kostní dřeni. 

Hlavní účinek histaminu je, že krevní cévy začnou otékat a rozšiřují se. Pokud se tělo ocitne v ohrožení, bude automaticky vylučovat vyšší množství histaminu. Na to konto bílé krvinky se začnou rychle pohybovat krevním řečištěm, aby našli potencionální hrozbu nebo infekci. Jedná se o důležitou součást našeho zdravého imunitního systému. 

Pokud máme metabolické poruchy, které nám neumožňují správně metabolizovat histamin, nastávají klinické projevy, které se mohou pojit se špatným odbouráním histaminu. 

V centrálním nervovém systému (CNS) je histamin metabolizován histamin N-methytransferázou (HMT), zatímco v trávicím traktu je rozštěpen diaminoxidázou (znáte tento enzym pod zkratkou DAO). DAO patří mezi hlavní enzymy, které jsou zapojeny do hlavního metabolismu histaminu. Enzym DAO (diaminoxydáza) přeměňuje histamin na imidazolacetaldehyd, který v těle nespouští žádnou reakci. DAO je totiž odpovědný za zajištění správných hladin histaminu, aby v našem těle probíhaly chemické reakce správně. 

Co znamená histaminová intolerance

V naší klinické praxi se často setkáváme s hypersenzitivitou na různé potraviny či podněty a to může vést k různým typům zdravotních problémů, které ze začátku nemusí být spojovány s nedostatečnou enzymatickou výbavou ve střevě. Syndrom histaminové intolerance (HIT, HI) je onemocnění, které vzniká v důsledku nerovnováhy metabolismu histaminu v těle a jeho následném hromadění. Může být důsledkem extrémně vysokého příjmu v potravě či poškozeného systému odbourávání histaminu. HIT není pouze potravinovou intolerancí, mimo potraviny mohou jako zdroje symptomů z nadbytku histaminu působit také léky, stres, fyzická aktivita či toxiny. 

Histamin se v nadměrné míře může do těla dostávat jednak potravou, která je na histamin bohatá, ale může docházet také k vlastní nadprodukci histaminu, kdy tato situace nastává především u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí.  V potravinách se obvykle nachází i celá škála dalších biogenních aminů, kterou mohou vytlačovat histamin z jeho místa ve střevních buňkách, což vede ke zvýšení hladiny vnitřního histaminu. Hlavní příčina histaminózy však bývá způsobena nedostatečnou degradací histaminu z důsledku snížené hladiny či aktivity enzymů. K poruše funkce těchto enzymů může docházet na základě genetického či získaného poškození enzymů diaminoxidasy (DAO) a histamin-N-methyltransferasy (HNMT).

Významné množství histaminu je produkováno střevními bakteriemi. Nejen těmi hodnými, které naše tělo potřebuje ke správné funkci. Ale také tzv. zlými „infekčními“ bakteriemi. I to je jeden z důvodů, proč lidé s histaminovou intolerancí netolerují většinu probiotik! 

Při hledání příčiny histaminové intolerance si vždy musíme položit otázku: „Jak vypadá náš mikrobiom?“ Pokud je nějakým způsobem narušen a produkuje histamin v tak velkém množství, že jej naše tělo nezvládá zpracovat, nepomůže nám s příznaky HIT (minimálně ne v začátku) žádná dieta.

 

Většina případů HIT je způsobena infekcemi, dysmikrobií, nebo plísněmi.

 

Imunitní buňky mají na svém povrchu histaminové receptory. Když se na ně histamin naváže, dochází ke změnám imunitní odpovědi, což může vést ke spuštění patologické autoimunitní reakce. 

Mastocyty, buňky s obsahem histaminu, hrají díky svému PRO-zánětlivému účinku roli v rozvoji autoimunitních onemocnění. Jejich zmnožení v daných tkáních je asociováno se vznikem roztroušené sklerózy, revmatoidní artritidy atd.

A když už mluvíme o histaminové intoleranci, pojďme se také podívat, jakým způsobem ovlivňuje hormonální rovnováhu u žen:

Koncentrace DAO se v těhotenství pravidelně zvedá až 500x. Proto se spousta žen s histaminovou intolerancí, ale také s autoimunitním onemocněním, cítí lépe.

– Nadměrné množství histaminu provází bolestivou menstruaci a bolesti hlavy s ní spojené. Zablokováním histaminových (H1) receptorů tyto potíže mizí.

– HIT způsobuje obtíže s otěhotněním a komplikuje jeho průběh a zdárné dokončení.

 

– Vysoké koncentrace histaminu v krvi provází potraty, předčasné porody a také například preeklampsii.

Kdy se nejčastěji setkáváme s nízkou hladinou DAO?

Je mnoho faktorů, které přispívají ke vzniku snížení hladin enzymu DAO a k rozvoji histaminové intolerance:

1. Lidé trpící bakteriálním přerůstání ve střevech (SIBO) – Některé střevní mikroorganismy produkují velké množství histaminu jako vedlejší produkt svého metabolismu. Dále histaminová intolerance se rozvíjí také při výskytu parazitů (např. blastocystis hominis nebo dientamoeba fragilis).

2. Pokud trpíte deficitem mědi, vitamínu C a B6 – Abychom podpořili správnou produkci enzymu DAO a podpořili tak dostatečnou degradaci histaminu, potřebujeme dostatek mědi a vitamínu C, jež jsou hlavními složkami DAO a vitamín B6 je klíčovým kofaktorem enzymu DAO. 

3. Syndrom propustného střeva (leaky gut) – Při střevní propustnosti vzniká v těle chronický zánět, který může vést ke špatné funkci enzymu DAO. 

4. Geneticky podmíněno – Enzymové mutace a původ genetické deficience však nebyly pořádně prozkoumány. Dle NCBI (National Center for Biotechnology Information) gen pro DAO je polymorfní gen a zatím bylo objeveno 85 jednonukleotidových polymorfismů v lidském genu. Ze sedmi různých aminokyselinových záměn však pouze jedna korelovala se sníženou aktivitou DAO.  Některé mutace v tomto genu naopak vedou ke zvýšení aktivity DAO. Ani jedna z mutací však nekoreluje se symptomy HIT a proto se nezdá být genetika hlavní příčinou. Předběžné studie ukazují, že tento polymorfismus má celkovou prevalenci v populaci 0.30%.

5. Užívání léčiv  – Bylo prokázáno, že některé užívaná léčiva mohou mít inhibiční účinek na správnou funkci enzymu DAO. Jedná se především o skupinu léčiv: 

– Nesteroidní antiflogistika (NSAID),

– antidepresiva,

– imunosupresiva,

– antihistaminika, 

– antiarytmika.

6. Lidé trpící Celiakií, Crohnovou chorobou a osoby trpící citlivostí na lepek jsou rizikoví pacienti, které velmi často jejich problémy jsou spjaty i s histaminovou intolerancí. 


Nejčastější příznaky histaminové intolerance

Kůže

Svědění, zarudnutí, pocení, otoky, kopřivka…

Zažívací ústrojí

Křeče, bolesti břicha, nadýmání, průjem, nevolnosti, zvracení, reflux…

Dutinu ústní

Svědění a otoky rtů a jazyka

Dýchací cesty

Kýchání, otok nosní sliznice, rýma, kašel, dušnost, astma…

Kardiovaskulární systém

Změny krevního tlaku, bušení srdce, změny srdečního rytmu…

Nervová soustava

Bolesti hlavy a migrény vázané na pohyby hlavy, závratě, ztráta vědomí, podrážděnost, poruchy spánku, extrémní únava, úzkosti, deprese…

Hormony

Premenstruační syndrom, poruchy cyklu, neplodnost, časté potraty…

Jak nejlépe diagnostikovat histaminovou intoleranci?

Při podezření na histaminovou intoleranci se nejčastěji testuje koncentrace DAO v krvi. Tato metoda ale není velmi přesná. DAO totiž vzniká ve střevě. A v případě, že střevní sliznici poškozuje například zánět, DAO se dostává do krve, kde její koncentrace roste. Výsledek krevního odběru je pak v normě, přestože je DAO ve střevě neaktivní.

Krev si klidně nechte vyšetřit. Pokud však máte potíže uvedené výše a výsledek odběru je negativní, vyzkoušejte i další způsoby diagnostiky:

– Expoziční test, kdy se z jídelníčku vyloučí potraviny s obsahem histaminu. Následně se postupně zařazují zpět a sledujeme reakce na ně.

– Pulzní testy po jídle/užití doplňků stravy.

– DAO koncentrace ve střevní sliznici.

– Analýza genů kódujících enzymy DAO a NMT.

Nejpřesnější diagnostika hladiny enzymu DAO je přímo ze stolice. Využíváme diagnostické testy z laboratoří Biovis, kdy tyto diagnostické testy najdete u nás na e-shopu http://www.naturapura.cz pod názvem leaky gut, kdy součástí tohoto testu je diagnostika hladiny DAO  a zonulinu ( jedná o protein syntetizovaný ve střevních a jaterních buňkách, který reverzibilně reguluje střevní propustnost).

Jaké první opatření bychom měli udělat?

Základním krokem při boji s histaminovou intolerancí je nastavení jídelního plánu, který potřeba upravit dle individuality jednotlivce. V našem programu vás budeme provázet krok po kroku PROTIzánětlivým stravováním. 

Ti z vás, kteří řešíte pouze histaminovou intoleranci bude možná postačí vyloučit nejvíce prozánětlivé potraviny, jako jsou LEPEK a KASEIN a eliminovat potraviny, které obsahují mnoho histaminu, případně FODMAP potraviny. Každý jsme individuální a jen vy sami musíte vědět, zda potravinu tolerujete či ne. Jako příklad můžeme uvést, kdy superpotravina (acerola/camu camu/ zázvor)  může být pro někoho přínosem a pro druhého jedince naopak může být problémem.

Pokud řešíte autoimunitní onemocnění a histaminová intolerance je k onemocnění přidružená, neváhejte se postupně s námi posouvat dál v modulech STRAVA až do eliminačního protokolu (AIP protokolu), kdy po jeho absolvování v zařazovací fázi si můžete sami otestovat jednotlivé potraviny, které vám dělají dobře nebo naopak vám způsobují různé klinické obtíže.

Zde vám přikládáme tabulku se seznamem potravin. Tabulka se je v rámci AIP (autoimunitního protokolu). 

Červeně označenou barvou jsou potraviny, které jsou bohaté na histamin. Upozorňujeme, že někteří jedinci, kteří trpí histaminovou intolerancí mohou i některé ze „zakázaných“ potravin určité množství tolerovat. Většinou po vyřešení střevní dysbiózy, patogenních bakterií, parazitů a snížení chronického zánětu ve střevě může postupně vést ke zmírnění histaminové intolerance nebo dokonce i k jejímu vymizení. 

Nezapomínejme, že jedinci trpící  histaminovou intolerancí nemusí tolerovat FODMAP potraviny, proto jsme pro vás připravili i tabulku s FODMAP POTRAVINAMI včetně množství (pro první modul strava – paleo plus pseudo obilovina), které byste mohli tolerovat. Každý z nás jsme jedinečný, a proto uvedené množství nemusí všem vyhovovat. Je potřeba si vše na sobě vyzkoušet. Jedná se o fermentovatelnou vláknina, jako jsou cukerné alkoholy a sacharidy s „krátkým řetězcem“, které se v trávicím traktu špatně vstřebávají. Zdravotní přínosy konzumace fermentovatelné prebiotické vlákniny jsou nevyvratitelné. Přestože vláknina vyživuje mikrobiom a poskytuje další zdokumentované zdravotní přínosy, může být však obtížnně rozložitelná a citlivým jedincům trpící HIT, SIBO, Crohnovou chorobou nebo Ulcerózní kolitidou může tato vláknina činit problém. 

Jakmile si nastavíte PROTIzánětlivé stravování, které si upravíte na základě potravin bohatých na histamin, případně mírně zredukujete FODMAP potraviny, tak postupně se sníží obsah histaminu a  zlepší se zdraví střev, sníží se zánět, zlepší se funkce jater a stabilizují se vaše nadledviny. Budete tak schopni zvládnout více histaminu z potravy. Pro některé to bude znamenat, že budou moci začlenit malé množství potravin s vyšším obsahem histaminu. 

Nyní vás napadne: ,,Co bych měl/a jíst?“ U histaminové intolerance se především vyhýbejte kyselým, konzervovaným, uzeným a vysoce průmyslově zpracovaným potravinám. Nejvíce histaminové potraviny jsou uvedené v první tabulce (seznam povolených potravin – HIT, označené červenou barvou, např. přezrálý banán – vyzkoušejte namísto něj zelený nezralý banán nebo plantejn, kyselé ovoce, rajčata, čokoláda, ořechy, luštěniny, nebo mořské plody atd..). .  Nezapomínejme, že každá potravina obsahuje určité množství histaminu. Avšak histamin, který lidem s histaminovou intolerancí způsobuje problémy, nejčastěji pochází z bakterií, které se ve stravě přemnoží a ne pouze z potraviny jako takové. Jde tedy především o čistotu a rychlou přípravu potravy. 

Seznam povolených potravin – hit 

Fodmap_doporučené potraviny pro eliminační fázi

 

Pozor na potraviny blokující produkci DAO

– Alkohol

– Energetické nápoje

– Černý čaj

– Mate čaj

– Zelený čaj

POZOR NA DLOUHO TAŽENÉ VÝVARY

Vývary poskytnou vašemu organismu potřebné látky a současně zklidňují  záněty uvnitř střeva a podporují trávení. Více informací o vývarech si můžete načíst v modulu STRAVA. Pokud  trpíte HIT (histaminová intolerance), tak používejte pouze krátké vývary, které po uvaření ihned zchladíte a zkonzumujete během dne. Přebytek můžete zamrazit a použít později. Vývary neskladujte v lednici po dlouhou dobu, max do 24 hod je zkonzumujte. To stejné platí u hydrolyzovaných vývarů, protože se jedná o sušené vývary, které jsou taženy až 35hodin. Nejsou tedy pro histaminiky vhodné. 

 

Základní suplementace při histaminové intoleranci

LYOFILIZOVANÉ HOVĚZÍ LEDVINY

– Ledviny jsou velice výživným orgánem. Pokud jde o ledviny získané z jehněte nebo hovězího skotu, který se volně pase, jejich tuk pak obsahuje množství nasycených tuků a důležitých omega 3 mastných kyselin.

– V ledvinách se tvoří deoxyamináza, takzvané DAO.  Jde o enzym, který napomáhá rozkladu histaminu jak jsme si vysvětlili viz výše. Lidé, kteří trpí histaminovou intolerancí DAO postrádají a ledviny jsou skvělým zdrojem tohoto enzymu.

–  Možná vyvstane dotaz, zda histaminici mohou jíst vnitřnosti, když právě vnitřnosti jsou plné histaminu.  Jde především o čistotu a rychlou přípravu potravy. Lyofilyzované ledviny (resp. ledviny sušené mrazem ) jsou vhodné i pro  histaminiky, protože během zpracování lyofilizací dochází k zastavení bakteriální produkce histaminu.  

– Ledviny jak jsme již uvedli víše, jsou velmi výživným orgánem a obsahují vitamíny skupiny B, minerály, vitamíny,atd.. Vitamín B6 pomáhá DAO rozkládat histamin. Není vhodné doplňovat izolovaný vitamín B6 samostatně, protože při jeho samostatném užívání může docházet k ponížení ostatních vitamínu ze skupiny B. Proto je vhodný zvolit komplexní doplněk stravy, který obsahuje celou škálu vitamínů skupiny B. (Buď vhodný B-komplex, kdy vitamíny skupiny B jsou v methylovaných formách nebo ve formě lyofilizovaných vnitřností, které nám přinesou našemu tělo více prospěšných složek).

DAOZYME® 

– izolovaný enzym deoxyamináza (DAO) z ledvin, který napomáhá štěpit histamin přijímaný potravou. Tento izolát využíváme v případě alergie na hovězí produkty nebo pokud hladina DAO je velmi v nízkých hladinách. Po čase, kdy histaminová intolerance se zmírní nebo dojde k jejímu vymizení, tak jako udržovací fázi využíváme přírodní zdroj vitamínů, minerálů, aminokyselin a DAO ve formě lyofilizovaných hovězích ledvin. 

Dávkování – Začněte jednou tabletou k hlavnímu největšímu jídlu, postupně DAOZYME můžete navýšit až na 3 tablety k hlavním jídlům.

SAMe

Poskytuje S-adenosyl-L-methionin, důležitý kofaktor pro enzym HNMT (histamin-N-methyltransferasy), který hraje roli v metabolismu histaminu.  Můžete ho doplnit k výše zmiňovanému DAOZYME.

Dávkování – 1 tableta ráno před jídlem. 

GLUTHATION

Podpora detoxikace jater je velmi důležitá, abyste přebytečný histamin dostali z těla ven. Máme i doplněk stravy, který obsahuje quercetin a resveratrol. Quercetin je bioflavonoid, který blokuje uvolňování histaminu ze žírných buněk. A bylo také prokázáno, že má pozitivní vliv na kožní problémy související se záněty a histaminem. Jedná se o antioxidanty, které také napomáhají lépe odbourat histamin z těla. Jde o značku Superionherbs

Dávkování –  1 tableta denně na lačno 

TRÁVICÍ ENZYMY 

Enzymy podporují vstřebávání živin. Díky tomu, že střevo je propustné, tak nedochází k potřebnému vstřebávání živin a dochází k malnutrici. Z tohoto důvodu doporučujeme zařadit pro přechodné období, kdy měníte stravování, rostlinné enzymy, které napomůžou rozložit konzumované potraviny a vyhnete se tak i problémům spojené se špatným trávením. Nejčastěji využíváme trávicí enzymy od značky Enzymedika. 

Dávkování

Dospělí: Užívejte 1 kapsli trávicích enzymů těsně před jídlem 1-3x denně. Začněte podávat s obědem a následně také se snídaní a s večeří. 

U dětí od 2 do 4 let při trávicích obtíží nebo při řešení chronických zdravotních problémů podávejte 1/3 kapsle 1x denně a následně POSTUPNĚ navyšujte na 1/3 kapsle 3x denně. 

U dětí od 5 do 10 let při trávicích obtíží nebo při řešení chronických zdravotních problémů podávejte 1/2 kapsle 1x denně a následně navyšte POSTUPNĚ na ½ kapsle 3x denně. 

U dětí od 12-15let při trávicích obtíží nebo řešení chronických zdravotních problémů podávejte 1/2 kapsle 1x denně a následně navyšte POSTUPNĚ na 1 kapsli 3x denně.  

Pokud máte problém s FODMAP potravinami zvolte raději enzymy, které napomáhají rozkládat vlákninu, která se nachází v problematických FODMAP potravinách. Najdete je pod názvem  FODMATE™.

Dávkování – 1-2 tablety k hlavním jídlům nebo k jídlům. U dětí je stejné dávkování viz výše. 

POZOR NA HYDROLYZOVANÝ KOLAGEN

Hydrolyzovaný kolagen obsahuje nízkomolekulární proteiny snadno stravitelné do 30 minut po požití.  Obsahuje dostatečné množství aminokyselin, jako je glycin, lysin, prolin, které jsou speciálně zapotřebí pro obnovu pojivových tkání a napomáhají regulovat funkci buněk. Na kolagen se nedíváme primárně jako na zdroj bílkovin, ale jde o štěpy peptidů, které při správné aplikaci mají účinky při výživě pojivových tkání, a které přispívají k regeneraci střevní sliznice. Kolagen je nejbohatší na aminokyselinu GLYCIN, která u silně reagujících histaminiků někdy může vyvolat reakci. 

 Glycin je neesenciální aminokyselina, která hraje zásadní roli v mnoha fyziologických procesech. Je stavebním kamenem bílkovin, napomáhá tvorbě kolagenu a přispívá k produkci důležitých neurotransmiterů. Výzkum ukázal, že glycin může modulovat uvolňování histaminu v těle. Tím, že glycin působí jako inhibiční neurotransmiter, může regulovat množství histaminu, které se uvolňuje během imunitní reakce nebo alergické reakce. Když se histamin uvolňuje v reakci na alergen nebo dráždivou látku, může spustit kaskádu příznaků, jako je svědění, kýchání a zánět. Glycin v tomto procesu působí jako regulátor, inhibuje uvolňování histaminu z žírných buněk a snižuje závažnost alergických reakcí. Dále bylo prokázáno, že glycin zvyšuje aktivitu enzymů podílejících se na rozkladu histaminu, jako je diaminoxidáza (DAO). Podporou účinného odbourávání histaminu pomáhá glycin udržovat vyváženou hladinu histaminu v těle. 

Je však nezbytné poznamenat, že vliv glycinu na hladiny histaminu se může u jednotlivců a v různých fyziologických kontextech lišit. Faktory, jako je celkový zdravotní stav, genetické predispozice a přítomnost dalších látek, mohou ovlivnit účinnost glycinu při modulaci hladin histaminu a citlivým jedincům velká dávka glycinu může vyvolat reakci. Proto je důležité, aby si každý vyzkoušel svoji hranici citlivosti. 

VITAMÍN C 

Doporučujeme užívat POZDĚJI, popsáno viz níže. Vitamín C podporuje snižovat hladiny histaminu. Doporučujeme užívat liposomální vitamín C bez citrusových bioflavonidů, které by mohli histaminovou intoleranci naopak zhoršit. 

Dávkování pro dospělého jedince: 

– 500-1000 mg jako prevence a udržovací dávka,

– 1000-2000 mg na den jako udržovací dávka v případě autoimunitního onemocnění,

– 2000- 3000 mg na den v případě infektu, ale také jako vstupní dávka při autoimunitním onemocnění, doporučujeme po dobu 1 měsíce a potom snížit na 1500-2000 mg dlouhodobě. 

 Děti

Pro kojence: 30-60 mg na den (používáme v případě potřeby kapací vit. C od American North and Spice)

Pro batolata: 100-120 mg na den (Používáme nejčastěji značku Naturlab)

Pro předškoláky: 250 mg na den (Používáme nejčastěji značku Naturlab)

Děti 6-12 let: 500 mg na den (Používáme nejčastěji značku Naturlab nebo Dr. Mercola for kids)

Děti 12-18 let: 1000-1500 mg na den (používáme produkty pro dospělé)

Pokud dítě trpí ekzémem, nebo je citlivé, doporučujeme produkty bez citrusových bioflavonoidů, jako má např. značka Naturlab.  

POZOR!!!

Dospělí i děti s histaminovou intolerancí a atopickým ekzémem by na začátku vitamín C pro jeho dráždivost užívat neměli. Začleňujeme jej až později a vždy volíme lipozomální variantu bez cistrusových flavonoidů a dalších přidatných látek. 

 

 

PROBIOTIKA U HISTAMINOVÉ INTOLERANCE

Volte probiotika bez D laktátu, bez prebiotik, například probiotika od značky Customs Probiotics nebo Smidge. 

Při přecitlivělosti na vícekmenová probiotika doporučujeme začít jednokmenovými probiotiky. Ideálně těmi, které napomáhají rozkládat histamin, jako to umí například Bifidobacterium longum. Teprve potom přecházejte na vícekmenová probiotika, ideálně bez D laktátu.

Probiotika doporučená při HIT, atopii, alergiích (napomáhají rozkládat histamin, neprodukují biogenní aminy, působí protizánětlivě, stabilizují žírné buňky):

 

– Bifidobacterium longum

– Bifidobacterium infantis

– Bifidobacterium breve

– Lactobacillus rhamnosus

– Lactobacillus plantarum

– probiotika bez D-laktátu

Všechna tato probiotika lze pořídit jako jedno kmenová, nebo v mixech. My nejraději začínáme probiotiky bez D-laktátu, nebo Bifidobakteriemi (samostatně Bifidobacterium longum, nebo více kmenů bifidobakterií) od značky Customs probiotic.

Pozor si naopak dávejte na probiotika, která produkují histamin. Právě produkce histaminu bakteriemi bývá nejproblematičtější při histaminové intoleranci, která pravidelně provází také atopii a mnohočetné alergie. Z toho důvodu je základním opatřením každého histaminika, atopika a multi-alergika čerstvost pokrmů, ve kterých se bude vyskytovat minimum mikrobů. 

 

 

Probiotika neutrální (neuškodí, mohou příznivě působit na alergii a zánět, nebyla u nich prokázána produkce biogenních aminů):

 – Bifidobacterium lactis

– Bifidobacterium bifidum

– Lactobacillus salivarus

– Lactobacillus gasseri

– Lactobacillus reuteri

– Lactobacillus acidophillus

 

V žádném případě nedoporučujeme tato probiotika (produkují biogenní aminy, ze kterých vzniká histamin): 

– S. Boulardií a sporová probiotika

– Lactobacillus Casei

– Lactobacillus Bulgaricus

– Lactobacillus helveticus

– Lactobacillus Sporogenes, 

– Streptococcus thermophillus

– Bacillus coagulans 

– Bacillus subtilis

– Enterococcus faecium

– další: Lactobacillus buchneri, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus alimentarius, Lactobacillus brevis, Lactobacillus bavaricus, 

Patogenní bakterie, které produkují histamin:

– Clostridium perfrigens

– Pseudomonas aeruginosa

– Staphylococcus pasteuri

– Morganella morganii

U histaminové intolerance se vyhněte kombinování probiotik v důsledku vysoké reaktivity na některé bakteriální kmeny. Raději přípravky podávejte zvlášť a opatrně si je otestujte.

 

Také kalibrace dávky může být oříšek. 

1. U dospělého začněte na 1/2 malé lžičky na probiotika a postupně navyšujte až na 3 velké lžičky 3xdenně, užívejte na lačno. 

2. Maximální dávka pro děti do 12 let činí 1 velkou lžičku probiotik na den. Děti každého věku nejlépe tolerují jednodruhová probiotika B.Longum a L.Rhamnosus. 

3. Novorozenci do jednoho roku věku by měli používat dětská probiotika označená „infant“ (např. Smidge nebo Customs probiotics). V případě, že využijete klasická probiotika určená pro dospělé, maximální dávka by měla činit 1/2 malé lžičky na probiotika na den.