Když se rozhodnete, že se budete léčit alternativně, začnete pravděpodobně intenzivně hledat na internetu. Jednou z prvních věcí, na které narazíte bude fakt, že musíte změnit DIETU. Většina lidí slovo dieta zná pouze ve spojení s hubnutím. Téměř každý má také povědomí o tom, že smažené a sladké není ideální a že bychom měli jíst dostatek zeleniny a ovoce.
Jakmile však začnete pátrat po způsobech léčby chronického onemocnění, situace se začíná komplikovat. Máte jít do SCD, paleo diety, nebo rovnou do autoimunitního protokolu? Je u Vás vhodná elementární dieta, GAPS dieta, nebo RAW strava? Musíte vše dodržovat striktně, nebo je lepší mít hřešící dny a nestresovat se jídlem tolik?
Je toho spousta a já moc dobře vím, o čem píšu…
Když jsem byla na začátku své cesty, nevěděla jsem o jídle téměř nic. Ano, na medicíně jsme se učili, že je zdravé jíst hodně zeleniny a ovoce a že se červené maso statisticky podílí na rozvoji rakoviny. Znala jsem pojem kalorie, BMI, poměr pas-boky a podobně. Je to k nevíře, ale o moc víc jsme si na toto téma na vysoké škole neřekli.

Vzhledem k tomu, že jsem přibližně od 16 let bojovala s poruchami příjmu potravy, byly mé znalosti na téma strava mnohem rozsáhlejší, než za šest let obsáhla medicína. I přesto jsem však byla omezená na kalorie, půsty a snahu jíst co nejmíň za každou cenu. Řeknu Vám teď něco strašného, ale já v začátcích „své“ choroby byla na jednu stranu ráda, že je mi zle.
[content id=1485][/content]
Když jsem se ocitla v situaci, že mi západní medicína neměla v léčbě co nabídnout, bylo to velmi hořké poznání. Přes lékařské vzdělání jsem začala pátrat úplně od nuly. Šla jsem proti všem zásadám konvenční medicíny.
Jako první se mi do cesty postavila elementární dieta. Byl to obrovský krok vpřed a díky ní se mi podařilo dohojit střevní sliznici. Byla jsem však na obrovských dávkách kortikoidů, které jsem začala celkem úspěšně vysazovat i přes negativní prognózy lékařů.
Po několika týdnech jsem však začala pociťovat únavu z elementární diety a rozhodla jsem se začít přidávat nějaké jídlo. Vždy jsem tíhla k raw stravě (pouze čerstvé potraviny bez tepelného zpracování), proto jsem se rozhodla to vyzkoušet. I přesto, že živá strava není vůbec doporučována lidem s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou, jsem ji naštěstí dobře tolerovala. Vidíte, vše je velmi individuální 🙂

Začala jsem si dopřávat zeleninové a ovocné smoothie. Nejprve jednou denně, postupně však stále častěji. Bylo mi v té době opravu skvěle. Následně jsem začala zařazovat i saláty, semínka a další…
[content id=1489][/content]
Ale jak to tak bývá, stejně jako velká spousta lidí jsem na této stravě nedokázala vydržet dlouhodobě. Ze začátku to bylo celkem snadné. Když jsem totiž vysazovala léky, příznaky onemocnění se občas vracely, včetně krvácení ze střeva. Má ošetřující doktorka mě dostatečně vyděsila tím, že nebudu mít rodinu a skončím s vývodem, za což ji upřímně děkuji. Pomohla mi vydržet a nevzdávat se.
Autoimunitní onemocnění je ale velmi ošemetné v jedné věci. A to je klidové stádium.
Během něj má totiž člověk pocit, že je úplně v pořádku a nic se neděje. Někdy je nemoc progresivní a stav „pacienta“ se stále zhoršuje. Často ale choroba probíhá tak, že je Vám třeba několik měsíců dobře a pak přijde „ataka“… však víte o čem mluvím.
Tímto způsobem probíhala nemoc i v mém případě. Když jsem se léčila klasickými léky, vracely se mi závažné příznaky (krvácení ze střeva) přibližně 1-2 krát do roka. Jakmile se mi podařilo dohojit střevo „alternativně“, dlouho po tom jsem se bála vzít cokoliv jiného než živou stravu do pusy. Strach ale začal mizet s tím, jak se můj stav zlepšoval.
Na jednu stranu jsem se nechtěla vzdát chvil, kdy jsem se cítila a vypadala nejlíp ve svém životě. Na druhou stranu mě ale stále lákalo pečivo, sýry… a moje milovaná zmrzlina.

Přešla jsem tedy postupně na paleo stravu, pak jsem povolila na „bez lepku a mléka“… pak na „bez mléka“ … až jsem začala jíst vše. Nikdy už jsem však „zakázané“ potraviny nejedla denně. Na večírcích s kamarády jsem ale neodolala.
Dnes jsem na paleo stravě.
Cca 2x za týden máme bezlepkové těstoviny, nebo nějakou jinou přílohu (rýže, pohanka …). Také neodolám sladkému, má velká slabost 🙂 Jím většinou 2-3x denně (oběd, lehká svačina a večeře) a mezi posledním a prvním jídlem si nechávám alespoň 15 hodin. Tento způsob pro mě funguje. Nemoc se nevrací a cítím se skvěle.
Nicméně vím, že pokud si například dám něco s mlékem, zhorší se mi pleť. Také vím, že lepek u mě vyvolává bolest kloubů a hlavy. Jsou to ale věci, na které jsem připravená. Také jsem si plně vědoma toho, že když se začnu stravovat jako dříve, poskytnu chorobě perfektní podmínky pro to, aby se mohla vrátit.
Proč to vše ale píšu? Chci Vám ukázat, jak vypadá život člověka, který se onemocnění zbavil. Chci abyste pochopili, že nejsem dokonalá a že také „hřeším“. Na druhou stranu je však dobré vědět, co vše vám „zakázané“ potraviny způsobují a dle toho je také dostatečně limitovat/eliminovat. Znalost rizika a benefitu je osvobozující a motivační. Pomůže Vám to vrátit se zpět k tomu, co Vám pomáhá, i když to je často náročné.
Vás ale zajímá jedna věc… co mám tedy jíst?
Za tu dobu, co pracuji s lidmi s autoimunitními chorobami jsem poznala několik přístupů k dietě:
- Lidé, kteří mají pocit, že dieta = onemocnění. Jsou schopni i těch největších extrémů a často jsou z výsledků zklamaní. Je to proto, že autoimunitní onemocnění většinou není jen dieta, jen infekce, jen psychika … Jedná se o kombinaci více faktorů a je třeba pracovat se všemi.
- Lidé, kteří mají velké obtíže a potřebují rychlé výsledky. Je pro ně schůdné dlouhodobě dodržovat i velmi náročná opatření.
- Lidé, kteří vidí dietu jako tu nejdůležitější složku léčby. Je pro ně však těžké ji dlouhodobě dodržovat. Jdou od náročných opatření a časem polevují.
- Lidé, kteří si uvědomují důležitost dietních opatření, ale bojují s jejich implementací do svého života. Sem patří i lidé, kteří například užívají léky a je jim dobře, nebo ti, u nichž je choroba v klidovém stádiu apod.
- Lidé, kteří nepovažují dietu za důležitou součást léčby. Je pro ně pak velmi náročné držet se jakýchkoliv doporučení.
Možná nespadáte ani do jedné z těchto skupin, nebo se u Vás postoj mění či prolíná. Ať už je to jakkoliv, můj názor je takový, že dieta je stejně jako například péče o psychiku esenciální složkou léčby. Naše tělo nebylo vytvořeno tak, abychom jedli věci, které v dnešním moderním světě jíme.

Když něco sníte, jídlo je procesem trávení rozloženo na jednotlivé molekuly a makromolekuly. Molekuly tvoří buňky, buněčné organely, enzymy, DNA, tělní tekutiny … Tyto molekuly si tělo bere ze stravy. A pokud v ní nenajde základní stavební kameny pro tvorbu svých struktur, není možné aby v čase zvládlo „normálně“ fungovat. Je to přesně tak jednoduché, jak to zní.
V tomto článku uvedu několik diet, jejich použití a co od nich můžete očekávat.
Bezlepková dieta
Bezlepková dieta je něco, co každému člověku s autoimunitním onemocněním doporučuji. Důvodem není jen to, že je přecitlivělost na lepek u autoimunit velmi častá. Ještě důležitější je fakt, že lepek sám o sobě napřímo zvyšuje propustnost střevní stěny (leaky gut). A propustné střevo samo o sobě vždy provází autoimunitní onemocnění. Více o lepku najdete v mém články zde>>.
Pokud chcete udělat pouze jednu intervenci v dietních opatřeních, určitě vyřaďte lepek.

Bezmléčná dieta
Stejně jako u lepku, mléko je velmi častým aktivátorem patologické imunitní reakce skrze přecitlivělost na tuto potravinu. Nejedná se o intoleranci laktózy, kterou může mít člověk s autoimunitou také. Jedná se o citlivost na bílkoviny kravského mléka, nejčastěji kasein. Mléko a mléčné výrobky navíc obsahují velké množství cukru (laktóza), které je živnou půdou pro „zlé“ mikroorganismy v těle.
Pokud zjistíte, že vám nedělá dobře mléko, dejte také pozor na vajíčka. Mezi mlékem a vejci totiž často existuje tzv. zkřížená reakce. Některé struktury v mléce totiž vypadají podobně jako ty ve vajíčkách a tělo na ně bude reagovat úplně stejně.
[content id=1495][/content]
Z mého pohledu je úplné vyřazení mléka a lepku z jídelníčku naprostým základem léčby. Je to něco, co na začátku doporučuji úplně každému člověku s autoimunitním onemocněním. Pokud se chcete posunout dál k „pilování“ střevní mikroflóry, hojení sliznic, pátrání po infekci atd., vyřaďte nejprve lepek, mléko a cukr alespoň na 100 dní.
Dieta podle zásad východní medicíny
Osobně si myslím, že tato dieta může velké spoustě lidí udělat na začátku dobře, zejména pak těm, kteří mají potíže se zažíváním a netolerují čerstvou stravu. Nicméně ji vidím jako terapeutickou a dočasnou variantu a po vyhojení střevní sliznice je dle mého názoru důležité, začít zařazovat potraviny v co nejpřirozenější podobě, tedy čerstvou zeleninu a ovoce (samozřejmě dle tolerance). Také je třeba dávat si pozor na koření a byliny, které například u lidí s IBD bývají příliš agresivní.

Pro ty, kteří nemají potíže s trávením čerstvé stravy však tyto směry dlouhodobě nedoporučuji. Tím nejpřirozenějším zdrojem látek klíčových pro správné fungování těla, je dle mého přesvědčení strava v podobě čerstvé zeleniny. Tyto potraviny východní medicína nedoporučuje buď vůbec, nebo v omezeném množství. Dále také často používá mléko (domácí jogurt apod.), které může u lidí s autoimunitním onemocněním dráždit.
Tento článek se týká výlučně diety. Byliny, léčebné procedury, koření atd. využívané východní medicínou jsou dle mého názoru úžasnými pomocníky v léčbě jakéhokoliv onemocnění. Sama je ráda zařazuji do svých programů a jsem přesvědčená, že nemocnému přináší velký benefit.
Dieta podle krevních skupin
Tato dieta celkově zakazuje mléko a lepek, což je určitě prospěšné. Dále také ve většině případů vylučuje například rajčata a další pro-zánětlivé potraviny. Už jen kvůli vyloučení uvedených jídel je to vhodná alternativa pro ty, kteří chtějí jít volnějším tempem. Je třeba to vyzkoušet a vyhodnotit, zda je toto opatření dostatečné.
Vegetariáni
Pokud jste vegetariáni ze zdravotních důvodů, raději zkuste něco jiného. Pokud jste vegetariáni ze spirituálních důvodů, chápu, že změna není myslitelná. Určitě však zvažte zařadit alespoň divoké ryby a mořské plody.
I u léčby autoimunitního onemocnění je možné být vegetarián. Nemohu však zaručit, že tato dieta přinese stejný benefit jako ta, ve které se používají také živočišné zdroje. Je zajímavé, že spousta lidí s autoimunitním onemocněním jsou vegetariáni. Obávám se, že je to mimo jiné také nadměrnou konzumací lepku a mléka na úkor masa. Prvním krokem ke zlepšení stavu by mělo být vyřazení těchto potravin i v případě, že nechcete začít konzumovat živočisné produkty.
Lepek a mléko však nejsou jediný důvod, proč může být vegetariánství až nebezpečné.
[content id=1510][/content]
Vegani
Veganismus je díky vyloučení mléka určitě lepší variatna než vegetariánství. Ale pouze v případě, že se nejedná o tzv. „fast food“ veganismus plný lepku a smaženého jídla. Základ jídelníčku by totiž měla tvořit kvalitní zelenina, a to čerstvá, povařená, nebo v páře.

Problémem této diety jsou stejně jako u vegetariánství bílkoviny. Aby jich člověk konzumoval dostatek, musí adekvátně kombinovat luštěniny a zrna (přílohy). Zpracovat proteiny z těchto zdrojů je však pro tělo náročné. Stejně jako u veganů se totiž opět se budeme potýkat s lektiny, inhibitory trypsinu a fytáty.
[content id=1502][/content]
Každý jsme jiný a někdo bude lektiny tolerovat dobře. Pokud jste však na veganské/vegetariánské stravě a stále máte potíže, je možné, že Vám tento směr z výše uvedených důvodů vůbec nesedí.
Někteří lidé však naopak mají potíže zpracovávat maso. V tom případě však určitě doporučuji zkusit zařadit alespoň ryby.
SCD
SCD dieta určitě může pomoci spoustě lidí, nicméně obsahuje potraviny, na které jsou lidé často citliví. Dokonce i v první fázi povoluje mléko a vejce. Upozorňuje sice, že člověk tato jídla nemusí tolerovat a v tomto případě je nemá jíst. Kámen úrazu je ale fakt, že se citlivost projevuje až do 72 hodin, a to často velmi nenápadně. Spousta lidí vůbec nepozná, že mléko/vejce netolerují.
Dále povoluje například luštěniny. Ty, jak uvádím výše, obsahují lektiny, inhibitory trypsinu a fytáty. Ne každý na tyto látky bude reagovat, ale spousta lidí bohužel ano. Pokud Vás SCD dieta láká, určitě stojí za to ji vyzkoušet. Pokud by nepřinesla kýžený benefit, doporučuji pak postoupit o úroveň výše.
[content id=1513][/content]
GAPS dieta
Je velmi vhodná alternativa v léčbě IBD. U GAPS diety je skvělé to, že procházíte fázemi (podobně nastavená je i SCD dieta). Od nejstriktnější po volnější. Každá fáze je detailně definovaná. Člověk ví co bude jíst, jak dlouho a proč. To mu pomáhá psychicky překonávat jednotlivá období. GAPS navíc hojně využívá vývary, které mají hojivý účinek jak na střevo, tak na celé tělo. V prvních fázích navíc organismus dostává do ketózy, jejíž terapeutický efekt na autoimunitní onemocnění je nesporný.

Paleo dieta
Tento způsob stravování je něco, co určitě doporučuji jako dietu tzv. udržovací. U velkého množství lidí se také jedná o dostatečně efektivní terapeutické opatření, které navíc není až tak striktní jako například autoimunitní protokol.
Dnes již existuje množství studií, které prokazují terapeutický účinek paleo diety. Pokud tedy netrpíte narušeným zažíváním a dokážete zpracovat všechny její složky, silně doporučuji vyzkoušet. Může to být také první velký krok k uzdravení.
[content id=1527][/content]
Autoimunitní protokol
Už z názvu je patrné, že se jedná o dietu sloužící k terapii autoimunitních onemocnění. Z mé zkušenosti je to také ten nejefektivnější způsob léčby… ale ne vždy.
- Pokud trpíte omezenou schopností detoxikace (hypothyreóza- snížené pocení, onemocnění ledvin nebo jater …), je lepší začít něčím šetrnějším a k AIP přejít až po úvodní detoxikaci.
- Navíc je autoimunitní protokol založen na konzumaci čerstvé stravy. Ta je ve většině případech na počátku nevhodná u IBD a dalších onemocnění zažívacího ústrojí. Tento fakt lze ale jednoduše ošetřit tepelným opracováním zeleniny a suplementací vitamínů, které se během zahřívání vytrácí
Elementární dieta
Tato dieta u nás není moc známá. Osobně ji však často využívám v první fázi léčby IBD a napsala jsem na toto téma i knihu, kterou najdete zde>>. Potíž je v tom, že si tuto knihu pořizují i lidé, kteří chtějí díky dietě například hubnout. Proto jsem se rozhodla zahrnout ji i zde ve výčtu.
Elementární dieta je způsob, jak dopřát střevům naprostý klid a prostor k hojení. Je koncipovaná tak, že dokáže vyhladovět patogenní mikroorganismy ve střevě. Je vhodná v léčbě aktivní IBD, divertikulitidy, SIBO … Je to také možný způsob, jak v úvodu pročistit organismus.

Jedná se však o drastické opatření a určitě není nutné ji zavádět plošně u IBD! Také nenahrazuje plnohodnotnou stravu a je nevhodná jako exkluzivně redukční dieta!
RAW strava
Člověk na této stravě konzumuje pouze jídlo, které není tepelně opracované. Většina lidí na raw stravě jsou také vegani.
Jsem velkým fandou RAW směru, protože jsem díky tomuto stravování pocítila, jak chutná skutečné zdraví a vitalita. Když jsem jedla 100% raw, mé vlasy a pleť zářili, měla jsem krásnou postavu, nekonečné množství energie… Začínala jsem na smoothie drincích a postupně přecházela na saláty a pod.
Existuje spousta případů, kdy se lidem pomocí půstů a raw stravy podařily vyléčit choroby, nad kterými klasičtí lékaři zlomily hůl. Být na raw stravě však není jednoduché…
- Ne každý dokáže v začátku tuto stravu tolerovat. Někdy je nutné nejprve začít půstem, dopřát střevům klid a pak teprve přejít na raw stravu.
- Ne každý se takto dokáže stravovat dlouhodobě. A já si ani nemyslím, že je to nutné. Několik měsíců na raw stravě s postupným přechodem na paleo je podle mě jedním z nejmocnějších léčebných postupů
Přerušovaný půst
Přerušovaný půst dle mého názoru může být součástí jakéhokoliv výše uvedeného protokolu. Tělo vždy bude profitovat z faktu, že místo aby neustále „trávilo“, může také odpočívat a opravovat. Proces trávení je totiž energeticky nesmírně náročný a aby se mohlo tělo hojit, potřebuje k tomu energii.
V závislosti na délce fáze půstu se pak na různě dlouhou dobu dostáváte do ketózy. Tedy do stavu, kdy tělo místo sacharidů pálí tuky, ze kterých se tvoří ketony. Pomocí ketoacidózy se léčí například epilespie, ale také další neurologické obtíže včetně roztroušené sklerózy.
Když však člověk bude jíst jen jednou denně, za to ale spoustu sladkostí, mouky a mléka, bude efekt těchto půstů minimální.

Každý jsme individuální a každému bude sedět něco jiného. Někdo zvolí raw stravu, jiný autoimunitní protokol. Ať už se rozhodnete začít kdekoliv, jste na dobré cestě. Uzdravení není zázračná tabletka, je to cesta. Ta vyžaduje být otevřený. Pokud něco nefunguje, neznamená to, že nebude fungovat něco jiného. Vydržte a sklidíte ovoce.
Pamatujte však, že pokud se pro nějakou dietu rozhodnete, je třeba ji dodržovat. Tady totiž nejde o hubnutí s hřešícím dnem.
Když léčíte vážné onemocnění, nehřeší se.
Pokud nezvládnete stoprocentní implementaci AIP a chcete začít zlehka bezlepkovou dietou, udělejte to. Ale na sto procent, alespoň na 3 měsíce. Nehřešte. Na to bude prostor, až se uzdravíte. Sami si pak posoudíte, zda to za to stojí či nikoliv.
Jídlo sice nebývá jediným faktorem, který vyvolává onemocnění. Pokud však stravu uchopíte za ten správný konec, můžete pomocí jídla léčit i věci, které s ním zdánlivě nemají nic společného. Správným jídlem je možné léčit infekci, hormonální nerovnováhu, znečištění vnitřního prostředí, střevní mikrobiom… a dokonce i psychiku.
Jídlo je jedním ze základních kamenů terapie jakéhokoliv chronického onemocnění 🙂
PS: článek vyjadřuje můj názor na zmiňovaná dietní opatření. Rozhodně se nepovažuji za největšího znalce v oboru! Pokud Vám perfektně funguje např. dieta podle zásad východní medicíny a slavíte s ní veliké úspěchy, jsem nesmírně šťastná a ze srdce Vám to přeju 🙂