Když známe příčinu, můžeme vyřešit onemocnění. Jaké faktory chorobu vyvolávají?

Zjistit, jaká je příčina toho, že člověk trpí autoimunitním onemocněním je základem léčby. Můžeme zkoušet různé diety a doplňky stravy, terapie však nebude úspěšná, pokud neodhalíme zdroj, ze kterého potíže pramení.

Existují „šťastlivci“, u kterých chorobu způsobuje pouze jeden vnější faktor. Často to bývá například nějaká potravina. Takový člověk potom vyzkouší nějakou doporučenou dietu a potíží se nadobro zbaví.

Ze zkušenosti však vím, že u většiny nemocných bývá vyvolávajících příčin více, což byl i můj případ.

Proto také spousta lidí v terapii selhává. Vyzkouší pár diet a doplňků stravy, které nezaberou. Své hledání potom vzdají s vyhlídkou, že jejich jedinou možností je doživotní užívání silných léků, bolestivá vyšetření a v nejzazším případě operace.

Když jsem začínala s celostní léčbou já, valily se na mě informace ze všech stran. Bylo velmi náročné se v tom zorientovat. Každý tvrdil, že jeho způsob terapie je ten nejlepší. Jeden člověk propagoval paleo dietu, jiný ji hanil s tím, že lidé s nespecifickými střevními záněty vůbec nemohou maso či živou stravu. Někteří zase hlásali, že jim pomohla čínská či ayurvédská medicína, na vlastní kůži jsem ale zjistila, že pro některé může být tato léčba příliš agresivní.

Důvodem, proč u každého funguje něco jiného je samozřejmě fakt, že jsme každý jedinečný. Zde by můj manžel ihned zahájil debatu na téma jeho oblíbené diety. Ta se zaměřuje na rozdílnou schopnost zpracovávat potravu dle individuální krevní skupiny… mimochodem zajímavá teorie, která se ve spoustě bodech ztotožňuje s pravidly výživy v podání ayurvédské či čínské medicíny.

Další příčinou je ale také fakt, že onemocnění aktivuje množství unikátních vnějších faktorů. Ty je třeba identifikovat a ze života odstranit.

Jejich hledání a následná eliminace je základem druhé fáze mého léčebného algoritmu, který popisuji ve své knize „6 pilířů zdraví“ zde >>

Než přejdu k seznamu nejčastějších aktivátorů, uvedu ty, které vyvolávaly příznaky choroby u mně:

  1. Autoimunitní onemocnění je psychosomatického původu. Emocionální stres se u mně vždy podílel na návratu příznaků. Proto pokaždé tolik zdůrazňuji, jak důležité je pracovat na psychickém rozpoložení a seberozvoji. Bez této komponenty nebude žádná terapie skutečně účinná, a to jak v případě celostní, tak „západní“ klasické medicíny.
  2. Zvýšená propustnost střevní stěny způsobená nevhodným stravováním již od dětství, kdy jsem trpěla atopickým ekzémem a různými alergiemi z důvodu citlivosti na mléko. To do mě paradoxně na příkaz lékařů rodiče lili v obrovském množství. Panoval totiž názor, že mléko neutralizuje kyselost potravin, které atopii způsobují. Dnes už je naštěstí známo, že je to přesně naopak. Mléko a výrobky z něj jsou totiž jednou z nejčastějších příčin atopie u malých dětí.
  3. Podvýživa v podobě anemie a nedostatečného množství dalších vitamínů a minerálů způsobená nevhodným stravováním a sníženou schopností vstřebávat živiny z potravy.
  4. Chronická střevní infekce, ke které jsem se dopracovala mimo jiné nadměrným užíváním antibiotik už od dětství.
  5. Nejspíš také toxiny z prostředí (plasty, kosmetika, čistící prostředky …).

Jak vidíte, můj problém byl velmi komplexní. Kdybych „pouze“ jedla zdravě, potíže by nezmizely, nebo by se brzy vrátily. Kdybych užívala probiotika, ale byla neustále ve stresu, nemoc by se opět zahlásila o slovo.

Pouze díky tomu, že jsem ze svého života odstranila veškeré vyvolávající faktory, mohu dnes říct, že jsem zdravá.

Není to ale tak, že bych už nemusela vůbec věnovat pozornost tomu co sním, jaké léky budu užívat atd. Pokud jsem například dlouhodobě ve stresu, začnu pociťovat, že se to mému střevu vůbec nelíbí. Zažívací systém už vždy bude mým slabým místem … nebo možná silným? 🙂 Naučila jsem se totiž naslouchat potřebám svého těla a střevo mě vždy upozorní, kdy je potřeba zpomalit. Navede mně, jaké kroky je třeba podniknout, abych se opět dostala do rovnováhy a nemoc se nevrátila.

Komplexní návod na léčbu střevních onemocnění najdete v mé knize „Labyrintem střeva k uzdravení těla“ zde>>

A teď už k vyvolávacím faktorům, mezi které patří zejména:

  1. Jídlo
  • Potraviny způsobující zvýšenou propustnost střevní stěny (alkohol, lepek, živočišné tuky…)
  • Potraviny způsobující alergie, intolerance a zvýšenou citlivost (lepek, mléko, kukuřice, sója, cukr…)
  • Potraviny dráždící zažívací ústrojí (alkohol, káva…)
  • Potraviny narušující hormonální rovnováhu (cukr, rafinované sacharidy, maso a mléko konvenčně chovaných zvířat…)
  • Potraviny způsobující přemnožení patogenů v zažívacím ústrojí (cukr, nadbytek červeného masa …)
  • Podvýživa (nedostatek selenu, jódu, železa…)
  1. Stres
  • Emocionální (vtahy, zkoušky…)
  • Fyzický (nadměrné sportování, úraz, krevní transfuze, operace, spánková deprivace …)
  • Těhotenství, porod a kojení

  1. Infekce
  • Bakteriální infekce (Yersenia, Campylobacter, Mycobacterium avium paratuberculosis, Streptococus pyogenes, Helicobacter pylori, Borelióza…)
  • Virové infekce (CMV, EBV, žloutenka typu C, opary…)
  • Kvasinková infekce
  • Parazité
  • Patogeny v dutině ústní
  1. Toxiny
  • Léky (Amiodaron, Interferony a Cytokiny, Lithium, chemoterapie, antibiotika, hormonální antikoncepce, kortikoidy…)
  • Těžké kovy a chemické prvky (fluor, hliník, arsen, rtuť…)
  • Očkování (HPV, Priorix …)
  • Plísně
  • Radioaktivní záření, rentgenové záření
  • Pesticidy, herbicidy, fungicidy
  • Emulgátory v kosmetice
  • Rozpouštědla (lak na nehty)
  • Kouření a výfukové plyny
  • Plasty

Projděte si tento seznam a pokuste se určit, které z uvedených faktorů aktivují vaše potíže. Pokud se vám je podaří odhalit, můžete se pustit do jejich léčby či odstranění ze svého života. Když navíc připojíte terapii zvýšené propustnosti střeva (Leaky Gut), úspěch je téměř jistý 🙂

Vezměte zdraví do svých rukou a staňte se detektivem, který najde pachatele a zastaví ho před tím, než napáchá ještě více škod.

Drží Vám palce! ♥

Práce lékařky a studium medicíny z různých perspektiv je již více než 10 let mou největší vášní a koníčkem. Skrze vlastní zkušenost s vážným autoimunitním onemocněním -ulcerózní pankolitidou- jsem se odklonila od striktně západní medicíny a nyní provádím lidi na cestě za uzdravením pečlivým propojením konvečních, alternativních a psychoterapeutických metod zapracovaných do jednoduchého konceptu. Jsem přesvědčená, že autoimunitní onemocnění  můžete léčit a vyléčit, tak jako se to podařilo mě. Můj příběh si přečtěte zde >> >

Nejnovější články