Koncept YIN & YANG … onemocnění očima tradiční čínské medicíny

Tradiční čínská medicína pro mě dlouho byla velkou neznámou. Když jsem zahájila studium na lékařské fakultě, pojem „alternativní postup“ se stal sprostým slovem. Vždy jsem byla nakloněna zdravému stravování a sportu. Avšak ke starobylým léčebným metodám, které představovaly tradiční čínská medicína, ayurvéda a podobně, jsem byla skeptická. Odhalit onemocnění měřením pulzu či pozorováním struktury sliznice jazyka mi přišlo úsměvné.

Až vlastní negativní zkušenost mě donutila začít hledat i jinde než ve vodách západní medicíny, která mi nedokázala pomoci. Postupně jsem začala kombinovat všechny dostupné informace, kam patřily i vědomosti východních učení.

Stále si myslím, že je západní medicína lídr ve schopnosti diagnostikovat chorobu. Nicméně jsem začala důvěřovat i jednoduchým, staletí prověřeným metodám. Ty dokážou odhalit i drobné výkyvy vnitřní rovnováhy, které není schopna najít ani pokročilá západní medicína s celou svou mašinerií.

Vzhledem k tomu, že člověk na základě výsledků pokročilých vyšetření stále spadá do „normy“, jeho smutky nejsou vyslyšeny. Subjektivní cítění pacienta totiž stojí v pozadí výsledků laboratorních a zobrazovacích metod. Člověk se tak ocitá v roli hypochondra s receptem na antidepresiva.

Opravdu nebudu mít děti???

V tomto článku se budu věnovat pojetí onemocnění z perspektivy tradiční čínské medicíny. Osobní zkušenost s tímto učením přišla s mou touhou po miminku. Vždy jsem chtěla rodinu, ale vzhledem k diagnóze, kterou jsem dostala– ulcerózní pankolitidě-mi bylo řečeno, že to nejspíš nebude vzhledem k průběhu onemocnění možné.

Kolitidu jsem léčila kombinováním různých postupů. Z čínské medicíny jsem si vzala kus ohledně stravování a celkově myšlení. Pro léčbu IBD je totiž z mé zkušenosti exkluzivně čínská či ayurvédská medicína příliš agresivní, zejména pokud je člověk v aktivní fázi choroby, kdy krvácí ze střev. Více o tom, jak léčit IBD a střevní onemocnění popisuji ve své knize Labyrintem střeva k uzdravení těla.

Jakmile jsem se však dostala z nejhoršího, začala jsem se zaměřovat i na terapii, jež podpořila mé brzké početí zdravé dcerky Elenky. Vyzkoušela jsem detoxikační bylinné směsi, náplasti na bolesti a akupunkturu.

Kdo byl ale největší motivací k hlubšímu studiu tohoto odvětví byly mé pacientky, ale také kamarádky, kterým se pomocí tradičních čínských technik podařilo vyléčit poruchy menstruačního cyklu a další gynekologická onemocnění, včetně neplodnosti.

Koncept YIN a YANG

Onemocnění je očima tradiční čínské medicíny vnímáno jako nerovnováha mezi dvěma póly. Vše ve vesmíru má svůj protiklad: světlo a tma, žena a muž, zrození a smrt … tento pohled na věc popisuje koncept Yin a Yang. Dva protipóly, které jsou všudypřítomné.

Abychom si uvedli nějaký příklad z přírody… nejkratší den je zároveň bodem, kdy se dny začínají prodlužovat a stejně tak je nejdelší den zlomem, kdy množství denního světla začíná postupně ubývat. Všechny dny, které jsou mezi těmito póly potom obsahují jejich určitou část.

Yin je jako voda. Křičí, přijímá, je studená, pomalá, pasivní, těžká.

Yang je jako oheň. Pálí, je rychlý, zářivý, jasný a agresivní.

Yin je často definován jako energie ženská a Yang naopak mužská. Nicméně to neznamená, že muž nebo žena v sobě mají pouze Yin nebo Yang. Každé pohlaví a také každá bytost v sobě ukrývá jedinečné množství energie z obou pólů. Tento mix pak spolu vytváří harmonickou rovnováhu.

Když je Yin vyrovnaný a Yang stálý, relativní rovnováha je udržována a zdraví je zaručené.

Přesuny energie mezi Yin a Yang je dynamický proces, který se neustále vyvíjí. Jeho změny určuje to, co jíme, jak se cítíme, naše aktivita, emoce, a dokonce myšlenky a domněnky.

Rovnováhu často udržujeme nevědomky.

Přes den jsme aktivní (Yang), večer spíme (Yin).

Když jíme teplé a kořeněné jídlo (Yang) a když pijeme studenou vodu (Yin).

Když sportujeme (Yang) a potom odpočíváme (Yin).

Když máme strach (Yin) a když se potom uvolníme a zasmějeme (Yang).

Příliš mnoho, nebo málo „něčeho“ vyvádí tělo z rovnováhy, což vede k onemocnění. To lze krásně demonstrovat na příkladu hormonální rovnováhy.

Estrogeny (Yin) jsou hormony, které mají v těle nezastupitelnou funkci.

Jejich množství však musí být vyvažováno působením ostatních hormonů. Například v době menopauzy dochází ke snížení produkce estrogenů, což vede k suchosti pochvy, rozvoji osteoporózy, návalům horka a podobně. Estrogeny také připravují dělohu a ostatní součásti reprodukčního systému k otěhotnění tak, že stimulují růst děložní sliznice, ve které se potom uhnízdí vajíčko. Mění konzistenci děložního hlenu, který potom usnadňuje průnik spermií k vajíčku.

Progesteron naopak vystupuje jako Yang,

protože zahřívá a transformuje. Působí na dělohu, čípek, pochvu, endokrinní systém, mozkové buňky, metabolismus tuku, funkci štítné žlázy, vodní rovnováhu, produkci myelinu nervových buněk, kostní buňky, produkci energie a termoregulaci, imunitní systém, vývoj a přežití embrya, růst a vývoj plodu … Jedna z jeho hlavních funkcí je však vyvažování působení estrogenů.

Když je v těle přebytek estrogenů (z jídla, prostředí, tukové tkáně atd.), vede to ke snížení produkce progesteronu. Jeho nedostatek na úkor estrogenu má za následek poruchy menstruačního cyklu, erektilní dysfunkce, nárůst hmotnosti, neplodnost … . Tento stav se nazývá estrogenová dominance a může vést i k aktivaci autoimunitního onemocnění.

Tyroxin jako Yang

Stejně tak jsou hormony štítné žlázy považovány za Yang. Lidé s nadbytkem thyroidních hormonů (hypertyreóza) trpí úzkostmi, návaly horka, potížemi se spánkem … . Hypotyreóza, tedy nedostatek hormonů štítné žlázy vede naopak k zimomřivosti, zpomalení, únavě a přibývání na váze. Protikladem hormonů štítné žlázy, který je udržuje v rovnováze, je opět estrogen (yin).

Na uvedeném příkladu vidíme, jak jsou všechny procesy v organismu těsně a dokonale provázány. Exces jedné látky způsobí pokles jiné, což vede k onemocnění a odstartování kaskády ústící v rozvoj dalších příznaků a diagnóz.

Vidím jako velký problém, že lidé, kteří pečují o své zdraví změnou životního stylu jsou považováni za extrémisty. Je škoda, že to, co je přirozené je považováno za extrém a extrém dnešní doby je vlastně „norma“.

Životní styl spousty lidí je pro nás tak nepřirozený, že se stal příčinou rozvoje řady chorob. Změnou stravovacích a pohybových návyků lze dosáhnout ohromných výsledků. Dále si můžeme pomoci řadou bylin a procedur bez vedlejších účinků, které nabízí například tradiční čínská medicína.

Ale nezapomínejte, klíčová pro léčbu je zdravá mysl. Pokud vám k mentálnímu zdraví pomůže filozofie a komplexní terapie v podání tradiční čínské medicíny, jděte do toho! Pokud to však budou procházky po lese v kombinaci s akupunkturou a esenciálními oleji, je to také správně.

Poslouchejte svou intuici a ze všeho si vyberte to svoje. Je to náročná cesta za poznáním, ale vyplatí se ?

Práce lékařky a studium medicíny z různých perspektiv je již více než 10 let mou největší vášní a koníčkem. Skrze vlastní zkušenost s vážným autoimunitním onemocněním -ulcerózní pankolitidou- jsem se odklonila od striktně západní medicíny a nyní provádím lidi na cestě za uzdravením pečlivým propojením konvečních, alternativních a psychoterapeutických metod zapracovaných do jednoduchého konceptu. Jsem přesvědčená, že autoimunitní onemocnění  můžete léčit a vyléčit, tak jako se to podařilo mě. Můj příběh si přečtěte zde >> >

Nejnovější články